Okolina Užica dobija arheološki park

06. June 2019
3D prikaz budućeg naselja
3D prikaz budućeg naselja

Uzbudljivo putovanje kroz vreme, pravo u praistoriju, spremaju u užičkom kraju. Gradiće se ovde u klisuri Đetinje arheološki park na otvorenom iz doba neolita. I to u blizini Staparske gradine, gde su otkriveni ostaci neolitskih građevina i lekovite Staparske banje, pokraj uređenog šetališta nekadašnjom trasom uske "ćirine” pruge koje je proglašeno "evropskom zelenom stazom”.

Gradnja parka je poduhvat prekogranične saradnje Srbija–BiH, a finansijski podržan od Evropske unije. Ovih dana su u okviru tog projekta "Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE”, koji Užice realizuje u partnerstvu s Tuzlom i opštinom Milići, studenti arhitekture napravili 3D prikaz izgleda naselja, kuća i okruženja ovog budućeg parka.

– Sagledavanjem trodimenzionalnog prikaza možemo priuštiti putovanje kroz vreme, zamišljajući budući ambijent naselja, zvuke obrade kamena i izrade oružja, okretanje neolitskog grnčarskog vitla ili mirise neolitske kuhinje – opisuje menadžer za promociju projekta Miroslav Ivanović, dodajući da će simulacija izgleda ovog budućeg parka pomoći širenju svesti o značaju održivog upravljanja kulturnim nasleđem iz praistorije.

Otvaranje parka planirano je za prvu polovinu naredne godine. Pravi se da bi ljudi bolje upoznali davnu prošlost, da otkriju nepoznato a zanimljivo. Da ovo mesto s vremenom postane jedinstvena turistička atrakcija: s replikama kuća i zemunica iz doba neolita, radionicama pradavnih umeća, stalnim izložbenim postavkama, u dve srodne celine koje oslikavaju život praistorijskog čoveka.

Poznato je da su u Evropi ovakvi arheološki parkovi dobro posećeni, pa se to i ovde očekuje. S tim što za ove planove valja urediti prilazne puteve. Sada ka ovoj lokaciji iz Užica (od tvrđave i prve hidrocentrale) klisurom Đetinje kroz "ćirine” tunele vodi staza namenjena za bicikliste, šetače i turistički vozić (povremeno se otvara i za automobile), koja je pod asfaltom oko sedam kilometara. Ali iz drugog pravca, od brane Vrutci, koja je putevima dobro povezana s okolnim turističkim centrima, pun je rupa makadam što se spušta prema Staparskoj banji. Na tom delu nije asfaltirana bivša trasa uske pruge i tuneli su neuređeni, pa ovih preostalih otprilike pet kilometara valja što pre urediti kako bi turisti i ekskurzije sa Zlatibora, Tare i Mokre Gore lakše stizali do arheološkog parka. Za brigu je što ni drugi mogući prilaz ovoj lokaciji, od sela Stapari, nije potpuno asfaltiran.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...