Od Nove godine 80.000 vaučera za sve građane

12. Decembar 2017

Građani Srbije će od 1. januara na raspolaganju imati 80.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara, kojim država podstiče razvoj domaćeg turizma. Kako "Novosti" saznaju, ovo je prva tura, a nadležni očekuju da će do kraja 2018. godine taj broj biti veći. Turistički radnici u Srbiji više su nego zadovoljni kako je protekla ova godina, za koju kažu da je rekordna po broju domaćih i stranih gostiju.

Srbija se sprema i za spektakularan doček Nove godine. Prema rečima Renate Pindžo, pomoćnika ministra turizma, na osnovu informacija iz turističkih centara, kapaciteti na planinama, u banjama, pa sve do smeštaja u Beogradu i Novom Sadau za praznike su rasprodati. I ne samo za novogodišnje praznike, već i za školski raspust. Ugostitelji i hotelijeri očekuju dobru zaradu, ali i dobru popunjenost.

- Ministarstvo je sumiralo rezultate za 2017, i možemo reći da je ovo još jedna rekordna godina za nama, po pitanju dolazaka i noćenja kako domaćih, tako i stranih turista - priča Renata Pindžo. - Država, Vlada Srbije i Ministarstvo turizma nastaviće i sledeće godine da ulažu u ovu granu privrede kroz ulaganje u infrastrukturu. Pomagaćemo privatnom sektoru i malim gazdinstvima koja se bave turizmom. Uredba oko podele vaučera za 2018. godinu upravo se završava, a novina je i to što ćemo davati podršku turističkim agencijama za dovođenje stranih turista. To smo razradili i sada možemo da počnemo. U prvoj turi, od januara, turistima iz Srbije biće na raspolaganju 80.000 vaučera. U zavisnosti od toga kako sve bude teklo, lako ćemo ih dodati još.

U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da očekuju da do kraja ove godine Srbiju posetiti oko tri miliona turista. Od toga, 52 odsto su domaći gosti, a 48 odsto inostrani.

- Neki hotelijeri na planinskim destinacijama najavljuju punu popunjenost kapaciteta do februara 2018. I u nekim banjama traži se krevet više, što su pokazatelji da nas čeka veoma uspešan period kada je turizam u pitanju - ističu u TOS. - Od inostranih gostiju najbrojniji su turisti iz BiH, Crne Gore, Turske, Rusije, Nemačke... Ove godine imamo porast broja stranih turista za 18 odsto. Svakako, ove godine beležimo i porast broja turista iz Izraela, za 314 odsto, i Kine, za 115 odsto, u odnosu na prethodne godine.

Što je veći broj gostiju, što domaćih, što stranih, republički budžet biće puniji. Zbog toga su poslednjih godina i sve veća ulaganja u razvoj turizma, kako bi privukli goste i razvili manje poznate destinacije.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u periodu januar - septembar 2017. godine ostvareni devizni priliv od turizma iznosio je 865 miliona evra, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period lane.

- Tokom 2016. godine, Srbija je ostvarila ukupan devizni priliv od 1,04 milijarde evra, što se desilo prvi put u istoriji turizma naše zemlje - kažu u TOS-u. - Za ovu godinu očekujemo još bolji rezultat i devizni priliv od blizu 1,2 milijarde evra.

Omiljene destinacije

Domaći turisti ove godine najviše su boravili u Vrnjačkoj Banji, na Zlatiboru, Kopaoniku, u Beogradu, Sokobanji, na Tari, Divčibarama, u Banji Koviljači i Gornjoj Trepči. Kako kažu u TOS-u, strancima su najinteresantniji bili Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka Banja.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...