Od Nove godine 80.000 vaučera za sve građane

12. December 2017

Građani Srbije će od 1. januara na raspolaganju imati 80.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara, kojim država podstiče razvoj domaćeg turizma. Kako "Novosti" saznaju, ovo je prva tura, a nadležni očekuju da će do kraja 2018. godine taj broj biti veći. Turistički radnici u Srbiji više su nego zadovoljni kako je protekla ova godina, za koju kažu da je rekordna po broju domaćih i stranih gostiju.

Srbija se sprema i za spektakularan doček Nove godine. Prema rečima Renate Pindžo, pomoćnika ministra turizma, na osnovu informacija iz turističkih centara, kapaciteti na planinama, u banjama, pa sve do smeštaja u Beogradu i Novom Sadau za praznike su rasprodati. I ne samo za novogodišnje praznike, već i za školski raspust. Ugostitelji i hotelijeri očekuju dobru zaradu, ali i dobru popunjenost.

- Ministarstvo je sumiralo rezultate za 2017, i možemo reći da je ovo još jedna rekordna godina za nama, po pitanju dolazaka i noćenja kako domaćih, tako i stranih turista - priča Renata Pindžo. - Država, Vlada Srbije i Ministarstvo turizma nastaviće i sledeće godine da ulažu u ovu granu privrede kroz ulaganje u infrastrukturu. Pomagaćemo privatnom sektoru i malim gazdinstvima koja se bave turizmom. Uredba oko podele vaučera za 2018. godinu upravo se završava, a novina je i to što ćemo davati podršku turističkim agencijama za dovođenje stranih turista. To smo razradili i sada možemo da počnemo. U prvoj turi, od januara, turistima iz Srbije biće na raspolaganju 80.000 vaučera. U zavisnosti od toga kako sve bude teklo, lako ćemo ih dodati još.

U Turističkoj organizaciji Srbije kažu da očekuju da do kraja ove godine Srbiju posetiti oko tri miliona turista. Od toga, 52 odsto su domaći gosti, a 48 odsto inostrani.

- Neki hotelijeri na planinskim destinacijama najavljuju punu popunjenost kapaciteta do februara 2018. I u nekim banjama traži se krevet više, što su pokazatelji da nas čeka veoma uspešan period kada je turizam u pitanju - ističu u TOS. - Od inostranih gostiju najbrojniji su turisti iz BiH, Crne Gore, Turske, Rusije, Nemačke... Ove godine imamo porast broja stranih turista za 18 odsto. Svakako, ove godine beležimo i porast broja turista iz Izraela, za 314 odsto, i Kine, za 115 odsto, u odnosu na prethodne godine.

Što je veći broj gostiju, što domaćih, što stranih, republički budžet biće puniji. Zbog toga su poslednjih godina i sve veća ulaganja u razvoj turizma, kako bi privukli goste i razvili manje poznate destinacije.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u periodu januar - septembar 2017. godine ostvareni devizni priliv od turizma iznosio je 865 miliona evra, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period lane.

- Tokom 2016. godine, Srbija je ostvarila ukupan devizni priliv od 1,04 milijarde evra, što se desilo prvi put u istoriji turizma naše zemlje - kažu u TOS-u. - Za ovu godinu očekujemo još bolji rezultat i devizni priliv od blizu 1,2 milijarde evra.

Omiljene destinacije

Domaći turisti ove godine najviše su boravili u Vrnjačkoj Banji, na Zlatiboru, Kopaoniku, u Beogradu, Sokobanji, na Tari, Divčibarama, u Banji Koviljači i Gornjoj Trepči. Kako kažu u TOS-u, strancima su najinteresantniji bili Beograd, Novi Sad, Zlatibor, Kopaonik i Vrnjačka Banja.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...