Obilazak Ambasade Egipta u okviru posebnog izdanja „Kulturne baštine Topčidera“

08. Oktobar 2018

Muzej afričke umetnosti i Kuća legata ove godine organizuje posebno izdanje šetnje „Kulturna baština Topčidera“, koja, pored obilaska Muzeja afričke umetnosti, Kuće kralja Petra i Legata Petra Lubarde, uključuje i posetu zgrade Ambasade Arapske Republike Egipat.

Muzej afričke umetnosti svedoči o diplomatskoj aktivnosti jugoslovenskog ambasadora Zdravka Pečara, koji je, zajedno sa svojom suprugom Vedom Zagorac oformio inicijalnu zbirku afričkih umetničkih predmeta, danas izloženih na stalnoj postavci Muzeja.

Kuća kralja Petra i Legat Petra Lubarde predstavljaju institucije kulture sa aktivnom izlagačkom delatnošću koje su smeštene u nekadašnje građanske vile trgovca Đorđa Pavlovića i inženjera Radiše Nikolića – zbog čega imaju izuzetno dimaničnu i zanimljivu istoriju. Sva četiri objekta nalaze se u neposrednoj blizini i kriju zanimljive detalje iz života ljudi koji su nekada stanovali u ovom delu Beograda.

Zgrada ambasade Egipta baštini sećanje na porodice Novaković i Gavrilović, koje su u ovoj vili „u vinogradu“ organizovale politički angažovane sastanke, zatim na rad čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, kao i na dugotrajne odnose između naše zemlje i Egipta.

U sredu, 3. oktobra 2018. godine, realizovana je prva poseta ambasadi Arapske Republike Egipat i osim što je bila privilegija za prvu grupu turista posebnog izdanja „Kulturne baštine Topčidera“, bila je i neobična, jer je učesnike šetnje pozdravio ambasador Egipta Nj. E. Amr Alguvejli.



U pozdravnom govoru podržao je inicijativu Muzeja afričke umetnosti i agilnu direktorku dr Mariju Aleksić, kojoj je zahvalio što je ambasada Egipta uvrštena u ovo posebno izdanje šetnje Topčiderom i Senjakom.

Ambasador Alguvejli je upoznao pristune sa mnogobrojnim aktivnostima koje su preduzete u godini kada Egipat i Srbija obeležavaju 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Pored brojnih aktivnosti koje su organizovane na polju kulture, cilj ambasade je da se, u narednom periodu, intenzivira ekonomska saradnja. U tom svetlu, ambasador je upoznao prisutne sa ekonomskim karavanom Egipta koji je krajem septembra organizovan u nekolio gradova Srbije. Kako je ambasador istakao, cilj je da se odnosi Srbije i Egipta unaprede u svim pravcima, a posebna želja je da se unapredi ekonomska saradnja, koja bi trebalo da dosegne nivo iz vremena saradnje Jugoslavije i Egipta. Pokazujući i fotografije jugoslovenskih i egipatskih državnika i njihovih susreta u prošlosti, ambasador je zapravo podsetio na izvanredan kapital koji baštini dobru saradnju i koju treba dodatno unaprediti u godinama koje dolaze.

Na kraju obraćanja, najavio je dolazak načelnika okruga Crvenog mora Ahmeda Abdale tokom oktobra, koji će posetiti Srbiju sa ciljem unapređenja saradnje i u oblasti turizma.

Šetnu turu su vodile Ana Knežević, saradnica Muzeja afričke umetnosti i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata – Legata Petra Lubarde.

Naredna turistička tura biće održana u subotu, 24. novembra i trajaće oko 150 minuta. Cena ulaznice je 500 dinara.

Broj mesta je ograničen na 20. Prijavljivanje je obavezno i potrebno je da se na e-mail: kulturnabastinatopcidera@gmail.com pošalju sledeći podaci: ime i prezime, broj lične karte i fotografija prve strane pasoša.

Marko Jelić

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...