Obilazak Ambasade Egipta u okviru posebnog izdanja „Kulturne baštine Topčidera“

08. October 2018

Muzej afričke umetnosti i Kuća legata ove godine organizuje posebno izdanje šetnje „Kulturna baština Topčidera“, koja, pored obilaska Muzeja afričke umetnosti, Kuće kralja Petra i Legata Petra Lubarde, uključuje i posetu zgrade Ambasade Arapske Republike Egipat.

Muzej afričke umetnosti svedoči o diplomatskoj aktivnosti jugoslovenskog ambasadora Zdravka Pečara, koji je, zajedno sa svojom suprugom Vedom Zagorac oformio inicijalnu zbirku afričkih umetničkih predmeta, danas izloženih na stalnoj postavci Muzeja.

Kuća kralja Petra i Legat Petra Lubarde predstavljaju institucije kulture sa aktivnom izlagačkom delatnošću koje su smeštene u nekadašnje građanske vile trgovca Đorđa Pavlovića i inženjera Radiše Nikolića – zbog čega imaju izuzetno dimaničnu i zanimljivu istoriju. Sva četiri objekta nalaze se u neposrednoj blizini i kriju zanimljive detalje iz života ljudi koji su nekada stanovali u ovom delu Beograda.

Zgrada ambasade Egipta baštini sećanje na porodice Novaković i Gavrilović, koje su u ovoj vili „u vinogradu“ organizovale politički angažovane sastanke, zatim na rad čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, kao i na dugotrajne odnose između naše zemlje i Egipta.

U sredu, 3. oktobra 2018. godine, realizovana je prva poseta ambasadi Arapske Republike Egipat i osim što je bila privilegija za prvu grupu turista posebnog izdanja „Kulturne baštine Topčidera“, bila je i neobična, jer je učesnike šetnje pozdravio ambasador Egipta Nj. E. Amr Alguvejli.



U pozdravnom govoru podržao je inicijativu Muzeja afričke umetnosti i agilnu direktorku dr Mariju Aleksić, kojoj je zahvalio što je ambasada Egipta uvrštena u ovo posebno izdanje šetnje Topčiderom i Senjakom.

Ambasador Alguvejli je upoznao pristune sa mnogobrojnim aktivnostima koje su preduzete u godini kada Egipat i Srbija obeležavaju 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Pored brojnih aktivnosti koje su organizovane na polju kulture, cilj ambasade je da se, u narednom periodu, intenzivira ekonomska saradnja. U tom svetlu, ambasador je upoznao prisutne sa ekonomskim karavanom Egipta koji je krajem septembra organizovan u nekolio gradova Srbije. Kako je ambasador istakao, cilj je da se odnosi Srbije i Egipta unaprede u svim pravcima, a posebna želja je da se unapredi ekonomska saradnja, koja bi trebalo da dosegne nivo iz vremena saradnje Jugoslavije i Egipta. Pokazujući i fotografije jugoslovenskih i egipatskih državnika i njihovih susreta u prošlosti, ambasador je zapravo podsetio na izvanredan kapital koji baštini dobru saradnju i koju treba dodatno unaprediti u godinama koje dolaze.

Na kraju obraćanja, najavio je dolazak načelnika okruga Crvenog mora Ahmeda Abdale tokom oktobra, koji će posetiti Srbiju sa ciljem unapređenja saradnje i u oblasti turizma.

Šetnu turu su vodile Ana Knežević, saradnica Muzeja afričke umetnosti i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata – Legata Petra Lubarde.

Naredna turistička tura biće održana u subotu, 24. novembra i trajaće oko 150 minuta. Cena ulaznice je 500 dinara.

Broj mesta je ograničen na 20. Prijavljivanje je obavezno i potrebno je da se na e-mail: kulturnabastinatopcidera@gmail.com pošalju sledeći podaci: ime i prezime, broj lične karte i fotografija prve strane pasoša.

Marko Jelić

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...