Novi Sad spreman za kineske turiste

23. Februar 2023
Image by Ionut84 from Pixabay
Image by Ionut84 from Pixabay

Dan uoči 44. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, Grad Novi Sad i Turistička organizacija Grada Novog Sada su bili domaćini gostima iz Narodne Republike Kine, zemlje koja je partner ovogodišnjeg sajma. Na čelu delegacije su bili direktori dve vodeće kineske turističke korporacije – „Caissa Group“ i „U-tour Group“.

„Caissa Group“ u svojim programima pokriva preko 100 država sveta sa preko 8.000 turističkih proizvoda, a opslužuje klijente u preko 40 podružnica u Kini. „U-tour Group“ opslužuje kupce putem mreže od približno 2.000 agenata, kao i 50 podružnica u najmnogoljudnijoj zemlji.

Kineske kolege su najpre bili gosti gradonačelnika grada Novog Sada, Milana Đurića, nakon čega je upriličen obilazak centra Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave sa posetom izložbi „Mileva: Mi smo stena“. Poseta je završena sastankom sa direktorom Turističke organizacije Grada Novog Sada, Branislavom Kneževićem pri čemu su razmenjena ranija iskustva, kao i planovi za buduće posete turističkih grupa iz Kine.

Novi Sad je kao destinacija kineskih turističkih agencija pre pandemije uglavnom bio deo programa balkanskih tura. Interesovanje kineskih turista za grad je raslo iz godine u godinu što potvrđuje i zvanična statistika. Tako je 2019. godine broj dolazaka turista iz Kine u Novi Sad iznosio 10.265, a broj noćenja 16.467 čime su bili pozicionirani na visokom četvrtom mestu u oba slučaja. Prema podacima dobijem na osnovu anketiranja stranih turista koji su 2019. godine posetili Novi Sad, grad Peking je zauzeo prvo mesto među gradovima iz kojih dolaze inostrani turisti. Ovu ekspanziju prekinula je pandemija korona virusa, a da su stvari krenule na bolje govori činjenica da je Nacionalna avio-kompanija „Air Serbia“ decembra 2022. godine obnovila direktnu avio-liniju sa Kinom na relaciji Beograd – kineski Tijenđin, koji je udaljen pola sata brzim vozom od Pekinga.

Poseta velikih turoperatora iz Kine najavljuje buduće masovnije posete kineskih agencijskih grupa, kao i povratak turista iz ove zemlje.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...