Novi Sad spreman za kineske turiste

23. February 2023
Image by Ionut84 from Pixabay
Image by Ionut84 from Pixabay

Dan uoči 44. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, Grad Novi Sad i Turistička organizacija Grada Novog Sada su bili domaćini gostima iz Narodne Republike Kine, zemlje koja je partner ovogodišnjeg sajma. Na čelu delegacije su bili direktori dve vodeće kineske turističke korporacije – „Caissa Group“ i „U-tour Group“.

„Caissa Group“ u svojim programima pokriva preko 100 država sveta sa preko 8.000 turističkih proizvoda, a opslužuje klijente u preko 40 podružnica u Kini. „U-tour Group“ opslužuje kupce putem mreže od približno 2.000 agenata, kao i 50 podružnica u najmnogoljudnijoj zemlji.

Kineske kolege su najpre bili gosti gradonačelnika grada Novog Sada, Milana Đurića, nakon čega je upriličen obilazak centra Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave sa posetom izložbi „Mileva: Mi smo stena“. Poseta je završena sastankom sa direktorom Turističke organizacije Grada Novog Sada, Branislavom Kneževićem pri čemu su razmenjena ranija iskustva, kao i planovi za buduće posete turističkih grupa iz Kine.

Novi Sad je kao destinacija kineskih turističkih agencija pre pandemije uglavnom bio deo programa balkanskih tura. Interesovanje kineskih turista za grad je raslo iz godine u godinu što potvrđuje i zvanična statistika. Tako je 2019. godine broj dolazaka turista iz Kine u Novi Sad iznosio 10.265, a broj noćenja 16.467 čime su bili pozicionirani na visokom četvrtom mestu u oba slučaja. Prema podacima dobijem na osnovu anketiranja stranih turista koji su 2019. godine posetili Novi Sad, grad Peking je zauzeo prvo mesto među gradovima iz kojih dolaze inostrani turisti. Ovu ekspanziju prekinula je pandemija korona virusa, a da su stvari krenule na bolje govori činjenica da je Nacionalna avio kompanija „Air Serbia“ decembra 2022. godine obnovila direktnu avio liniju sa Kinom na relaciji Beograd – kineski Tijenđin, koji je udaljen pola sata brzim vozom od Pekinga.

Poseta velikih turoperatora iz Kine najavljuje buduće masovnije posete kineskih agencijskih grupa, kao i povratak turista iz ove zemlje.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Na kafi kod kneginje Ljubice - Svakog ponedelja putovanje u istoriju kroz ispovest vladarke obnovljene Srbije
27. March 2023
Konak kneginje Ljubice na Kosančićevom vencu, u blizini Saborne crkve i Patrijaršije,...
Tourism
Holandski KLM povećava broj letova za Beograd
24. March 2023
U svom letnjem redu letenja, koji počinje od 26. marta, holandska avio-kompanija KLM Royal...
Tourism
Srbija dobitnik priznanja
22. March 2023
Srbija je dobitnik priznanja ‘’10 destinacija koje je vredelo čekati“ za...
Tourism
Počinje sezona Uskršnjih bazara u Beču
21. March 2023
U Beču se otvaraju uskršnji bazari od 24. marta 2023. godine. Na pet lokacija u gradu...