Novi Sad spreman za kineske turiste

23. February 2023
Image by Ionut84 from Pixabay
Image by Ionut84 from Pixabay

Dan uoči 44. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, Grad Novi Sad i Turistička organizacija Grada Novog Sada su bili domaćini gostima iz Narodne Republike Kine, zemlje koja je partner ovogodišnjeg sajma. Na čelu delegacije su bili direktori dve vodeće kineske turističke korporacije – „Caissa Group“ i „U-tour Group“.

„Caissa Group“ u svojim programima pokriva preko 100 država sveta sa preko 8.000 turističkih proizvoda, a opslužuje klijente u preko 40 podružnica u Kini. „U-tour Group“ opslužuje kupce putem mreže od približno 2.000 agenata, kao i 50 podružnica u najmnogoljudnijoj zemlji.

Kineske kolege su najpre bili gosti gradonačelnika grada Novog Sada, Milana Đurića, nakon čega je upriličen obilazak centra Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave sa posetom izložbi „Mileva: Mi smo stena“. Poseta je završena sastankom sa direktorom Turističke organizacije Grada Novog Sada, Branislavom Kneževićem pri čemu su razmenjena ranija iskustva, kao i planovi za buduće posete turističkih grupa iz Kine.

Novi Sad je kao destinacija kineskih turističkih agencija pre pandemije uglavnom bio deo programa balkanskih tura. Interesovanje kineskih turista za grad je raslo iz godine u godinu što potvrđuje i zvanična statistika. Tako je 2019. godine broj dolazaka turista iz Kine u Novi Sad iznosio 10.265, a broj noćenja 16.467 čime su bili pozicionirani na visokom četvrtom mestu u oba slučaja. Prema podacima dobijem na osnovu anketiranja stranih turista koji su 2019. godine posetili Novi Sad, grad Peking je zauzeo prvo mesto među gradovima iz kojih dolaze inostrani turisti. Ovu ekspanziju prekinula je pandemija korona virusa, a da su stvari krenule na bolje govori činjenica da je Nacionalna avio kompanija „Air Serbia“ decembra 2022. godine obnovila direktnu avio liniju sa Kinom na relaciji Beograd – kineski Tijenđin, koji je udaljen pola sata brzim vozom od Pekinga.

Poseta velikih turoperatora iz Kine najavljuje buduće masovnije posete kineskih agencijskih grupa, kao i povratak turista iz ove zemlje.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Na Jahorini uređena pešačka staza duga 16km
02. October 2023
 Povodom Svetskog dana turizma u sredu je na Jahorini otvorena pešačka staza...
Tourism
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. September 2023
Er Srbija će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Tourism
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. September 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Tourism
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. September 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...