Nova turistička ponuda na Dunavu između Srbije i Hrvatske

06. Mart 2019
Nova turistička ponuda na Dunavu između Srbije i Hrvatske

U Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine održana je u utorak 5. marta zatvarajuća konferencija povodom završetka projekta „Unapređenje razvoja turizma u Centralnom prekograničnom regionu Dunava - Central Danube Tour“.

Projekat vredan 576 hiljada evra sufinansiran je sa 490 hiljada sredstvima iz Evropske unije putem Interreg- IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska- Srbija 2014-2020.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić pozdravio je učesnike konferencije podsetivši da projekat „Centralna dunavska tura“ kao i drugi projekti prekogranične saradnje imaju veliki značaj za našu zemlju jer su kako je rekao, u funkciji direktnog podsticanja saradnje sa zemljama u okruženju, razvijanju međusobnog poverenja i dobrosusedskih odnosa.

Projekat u kome je vodeći partner „Razvojna agencija Osječko-baranjske županije“ dizajniran je sa ciljem da poveže turističke aktere sa područja koji dele Hrvatska i Srbija s ciljem kreiranja „Destinacije srednjeg Dunava“, jer reka Dunav nije samo strateški važan transportni koridor, već i veoma značajan turistički resurs, istako je Drakulić.

On je naglasio da nema sumnje da će projekat koji se uspešno privodi kraju povećati kvalitet i raznolikost turističke ponude u okviru ove zajedničke turističke destinacije te valorizovati turistički potencijal cele prekogranične regije te da će lokalne zajednice sa obe strane Dunava u razvojnom smislu imati direktne benefite od ovog projekta.

Tokom konferencije predstavnici projektnih partnera prezentovali su rezultate projekta kao i model upravljanja destinacijom Srednjeg Dunava - oblasti koju dele Istočna Hrvatska i Zapadna Srbija.

Kako je istaknuto njihova zajednička turistička ponuda biće vidljiva na lokalnom, regionalnom i međunarodnom tržištu, a unapređenju vidljivosti široke lepeze zajedničkih turističkih proizvoda će doprineti njihovo stalno predstavljanje kroz 9 novih tematskih prekograničnih ruta u oblasti zaštite prirodnog nasleđa, ruralnog turizma, kulture, sporta i očuvanja zdravlja.

Osim Razvojne agencije Osječko-baranjske županije, Sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, na projektu su učestvovali i Dunavski centar za kompetenciju, Osječko-baranjska županija i Grad Ilok.

Učesnici konferencije imali su priliku da se bolje upoznaju s projektom kroz promotivni video „Otkrijte destinaciju Srednjeg Dunava“.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...