Nova turistička ponuda na Dunavu između Srbije i Hrvatske

06. March 2019
Nova turistička ponuda na Dunavu između Srbije i Hrvatske

U Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine održana je u utorak 5. marta zatvarajuća konferencija povodom završetka projekta „Unapređenje razvoja turizma u Centralnom prekograničnom regionu Dunava - Central Danube Tour“.

Projekat vredan 576 hiljada evra sufinansiran je sa 490 hiljada sredstvima iz Evropske unije putem Interreg- IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska- Srbija 2014-2020.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić pozdravio je učesnike konferencije podsetivši da projekat „Centralna dunavska tura“ kao i drugi projekti prekogranične saradnje imaju veliki značaj za našu zemlju jer su kako je rekao, u funkciji direktnog podsticanja saradnje sa zemljama u okruženju, razvijanju međusobnog poverenja i dobrosusedskih odnosa.

Projekat u kome je vodeći partner „Razvojna agencija Osječko-baranjske županije“ dizajniran je sa ciljem da poveže turističke aktere sa područja koji dele Hrvatska i Srbija s ciljem kreiranja „Destinacije srednjeg Dunava“, jer reka Dunav nije samo strateški važan transportni koridor, već i veoma značajan turistički resurs, istako je Drakulić.

On je naglasio da nema sumnje da će projekat koji se uspešno privodi kraju povećati kvalitet i raznolikost turističke ponude u okviru ove zajedničke turističke destinacije te valorizovati turistički potencijal cele prekogranične regije te da će lokalne zajednice sa obe strane Dunava u razvojnom smislu imati direktne benefite od ovog projekta.

Tokom konferencije predstavnici projektnih partnera prezentovali su rezultate projekta kao i model upravljanja destinacijom Srednjeg Dunava - oblasti koju dele Istočna Hrvatska i Zapadna Srbija.

Kako je istaknuto njihova zajednička turistička ponuda biće vidljiva na lokalnom, regionalnom i međunarodnom tržištu, a unapređenju vidljivosti široke lepeze zajedničkih turističkih proizvoda će doprineti njihovo stalno predstavljanje kroz 9 novih tematskih prekograničnih ruta u oblasti zaštite prirodnog nasleđa, ruralnog turizma, kulture, sporta i očuvanja zdravlja.

Osim Razvojne agencije Osječko-baranjske županije, Sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, na projektu su učestvovali i Dunavski centar za kompetenciju, Osječko-baranjska županija i Grad Ilok.

Učesnici konferencije imali su priliku da se bolje upoznaju s projektom kroz promotivni video „Otkrijte destinaciju Srednjeg Dunava“.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...