Nova Strategija razvoja turizma: Šta sve Srbija nudi stranim turistima?

09. Maj 2016
Nova Strategija razvoja turizma: Šta sve Srbija nudi stranim turistima?

Nova Strategija razvoja turizma trebalo bi da počne da važi od ovog leta, nakon što je potvrdi novoformirana vlada Srbije. Dokument je pre republičkih izbora dobio zeleno svetlo nadležnih ministarstava, a posle njegovog usvajanja trebalo bi da se tačno zna šta je turistički proizvod Srbije i šta će se nuditi stranim gostima.

Na Sedmom turističkom forumu koji je održan u Prolom banji Aleksandar Denda, savetnik potpredsednika Vlade i koordinator u izradi Strategije, predstavio je osnovne novine u dokumentu koji se bavi razvojem turizma narednih godina.

Stara strategija, koju je pisao "Horvat konsalting", važila je od 2005. do 2015. godine, ali je malo šta što je njome bilo predviđeno zaista i zaživelo. U pisanju nove strategije učestvovali su domaći eksperti, a Akcioni plan prvo podrazumeva ažuriranje 18 master planova koji se odnose na konkretne turističke destinacije kao što su Palić, Besna kobila, Kučajske planine...

- Prva aktivnost mora da bude program razvoja turističkih proizvoda koji će, takođe, usvojiti nova vlada - kaže Aleksandar Denda. - Najvažnije je definisati turističke proizvode, a to je, najkraće rečeno: atrakcija, plus tanjir, plus krevet. Moramo da analiziramo naše turističke proizvode koliko odgovaraju svetskoj potražnji. Ljudi se motivišu da negde otputuju na osnovu iskustava drugih i detaljnih informacija šta mogu da očekuju, pa je najvažnije utvrditi da li mi nudimo to što obećavamo.

Recimo, jedna od stvari koja mora da se proveri je kakav kvalitet usluge pružamo, kao i kakva iskustva i doživljaje nudimo. Između ostalog, hrana je pitanje ukusa, ali je važno utvrditi da li je raznovrsna, da li se dopada turistima koji dolaze sa različitih podneblja, kakav je način pripremanja, serviranja i profesionalnost. Broj pozitivnih utisaka opredeljuje nekog da li će doći.

- Nažalost, Srbija ima problem sa kadrovima - kaže Denda. - Potrebno nam je mnogo više profesionalaca nego što ih u ovom trenutku imamo. Tu mislim i na strukture pekara, konobara, poslastičara, a o tome teba voditi računa u profesionalnoj orijentaciji mladih. Inače, u oblasti turizma radi 35.000 zaposlenih.

Ukupni prihodi od turizma 2025. godine mogli bi da budu pet milijardi dolara. Da bi se ostvarili zadaci iz strategije i duplirala zarada iz prošle godine, koja je iznosila milijardu, potrebno je ukupno uložiti dve milijarde evra u narednih deset godina. Očekuje se da od toga 20 odsto u turizam uloži država, u komunalnu i turističku infrastrukturu. Cilj je da se ovim ulaganjima podigne atraktivnost za druga.

Nakon ažuriranja master-planova i izrade programa razvoja turističkih proizvoda, biće urađen strateški marketing plan za promociju. Naše strateško opredeljenje je nastup na tržištima u okruženju, kao i Rusiji, Kini...

- Do kraja godine trebao bi da, konačno, zaživi metodologija satelitskog obračuna broja turista koja će dati prave pokazatelje koliko turizam doprinosi bruto nacionalnom dohotku i budžetu Srbije - ističe Denda. - Satelitski obračun, koji odavno koriste zemlje u okruženju, daje podatke o tome koliko je povećana prodaja goriva, usluga prevoza, prehrambenih proizvoda, koliko se troši na kulturu i zabavu, da li je povećan broj roming korisnika. Kada se na kraju godine svi podaci saberu, dobiju se tačni podaci koji uz platni bilans daju pravo stanje.

Izvor: Novosti

Poslednji komentari

mara
Utorak , 10.05.2016. 11:10h
Preporuka:
3
+
2
-
"Problem je nedostatak kadrova" to je neistina, jer kadrova ima, ali nece niko da ih zaposli ukoliko nisu konkurisali sa debelom vezom! Ja sam jedan od kadrova koji radi potpuno drugaciji posao od onog za koji sam se skolovala, jer nisam nigde imala vezu!!! Molim rukovodioce da prestanu da lazu da kadrova nema! Diplomirani nezaposleni kadar: PMF Novi Sad odsek Geografija smer Turizam!
turista
Ponedeljak , 09.05.2016. 20:38h
Preporuka:
2
+
0
-
Potreban je i novi Zakon o turizmu jer postojeci nije dobar jer se struka nije pitala kao i za Strategiju razvoja turizma i mnogo toga iz ove oblasti. Kadrova u turizmu ima ali diplomirani turizmolozi zbog upravo nakaradnog pomenutog zakona ne mogu da se bave poslom za koji su se skolovali a i mnogi imaju iskustva koje ne primenjuju jer njihova radna mesta zauzimaju diletanti. Nastavi li se ovako necemo ostvariti pobrojane ciljeve koje nam neko plasira bez osnova jer i nije neki strucnjak za turizam i ugostiteljstvo iako ima neke titule i strane sertifikate. Ovo je Srbija i nasi strucnjaci treba da se bave ovom oblascu jer mi ovde valjda znamo sta nam je ciniti a ne da za sve pitamo tamo neke belosvetske...

Povezane vesti

Turizam
Nagrada za najbolji putopis o destinaciji u Srbiji
25. Maj 2020
Fondacija „Biljana Bosnić Ognjenović“ objavljuje konkurs za novinarsku nagradu...
Turizam
Otkrijte Vojvodinu biciklom
25. Maj 2020
Tri međunarodna biciklistička koridora EuroVelo (6,11,13) ulaze u našu zemlju u...
Turizam
Koje zemlje su najteže pogođene globalnom zabranom putovanja?
25. Maj 2020
Bez stalnih prihoda od turizma, mnoge zemlje suočiće se sa ozbiljnom ekonomskom štetom,...
Turizam
U Grčkoj turistima neće biti potreban test
25. Maj 2020
Turistima u Grčkoj neće biti potreban test na kovid 19, a neće biti ni karantina, prenosi...