Nova pravila na srpskim planinama: testiranje, pa skijanje

16. Novembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Srpski skijaški centri uveliko se spremaju za predstojeću sezonu, a procenjuje se da je do sada rezervisano oko 40 odsto kapaciteta, tokom novogodišnjih i božićnih praznika, ali i školskih raspusta. Zimovanje će ove godine biti organizovano pod posebnim merama bezbednosti, a pre nego što se smeste, gosti će u nekim objektima morati da dokažu da su zdravi. Boravak u pojedinim hotelima na Kopaoniku biće moguć jedino uz serološki test na virus korona.

Hotelijeri već najavljuju da bi mogli da rade sa nekih 70 odsto kapaciteta, kako bi omogućili gostima maksimalnu sigurnost. To, s druge strane, za mnoge od njih znači i poskupljenje cena smeštaja.

- Uvešćemo obavezan serološki test za naše goste - rekli su nam u jednom hotelu na Kopaoniku. - Obezbedićemo im da rade testove u pojedinim gradovima i da ne čekaju. Instalirali smo najsavremenije pročišćivače vazduha, a ko nije gost hotela neće moći da ulazi. Kafić i restoran će raditi i napolju. Zaposleni će na sedam dana biti testirani. Poenta je da gosti dođu i da se osećaju bezbedno. Rezervacije uveliko kreću. Ideja je da radimo smanjenim kapacitetom, ali smo morali da podignemo cene.

Pojedini hoteli na Kopaoniku zadržaće prošlogodišnje cene aranžmana, a imaju i promotivne paketi za određene termine. Gostima će, u okviru tih pogodnosti, biti obezbeđene besplatne ski-karte i oprema.

Ipak, uz sve pogodnosti, skijanje na Kopaoniku, u apartmanu, za četvoročlanu porodicu, teško da može da košta manje od 1.000 evra, sa ski-kartama. Boravak u hotelu košta duplo više. Za razliku od Kopa, nešto jeftiniji je apartmanski smeštaj na Zlatiboru, ali ovaj ski-centar ima daleko manje staza od Kopaonika.

Inače, skijaši iz Srbije uveliko rezervišu i uplaćuju odlaske u inostranstvo. Od Bugarske, pa do nekih od najvećih i najlepših ski- -centara u Italiji, Francuskoj, Austriji i Švajcarskoj. Jedna od glavnih pogodnosti, kako su nam rekli u specijalizovanim agencijama za organizaciju skijanja, jeste ta što je zagarantovan povrat novca ukoliko se ne ode zbog epidemiološke situacije.

- Želje skijaša su velike, ali su svi sluđeni zbog ove situacije - rekli su nam u agenciji. - Ima dosta rezervacija za Kopaonik, ali i za region - Jahorinu i Bugarsku. Prave se rezervacije i za Evropu, ali se tu čeka šta će biti sa otvaranjem granica. Očekuje se da će to moći od decembra ili januara. Zasad je planirano da sezona u evropskim ski-centrima bude otvorena već oko 5. decembra. Bugarska ima i rešeno zdravstveno osiguranje sa Srbijom, pa ukoliko se neko razboli, može tamo besplatno da se leči.

Očekuje se da će ove godine najpre biti rasprodati apartmani i privatni smeštaji, jer ljudi zbog aktuelne epidemiološke situacije uglavnom žele da kontakte sa nepoznatim ljudima u objektima svedu na minimum. Cene u apartmanima na Kopaoniku, u sezoni, za četvoročlanu porodicu su oko 80 evra, ukoliko je smeštaj u centru, što je za nekih 10 evra skuplje nego prošle godine. Što je soba dalje od žica i centra, to su i cene niže.

Izvor: Novosti
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Memić: Još 100 hiljada vaučera dostupno od 30. maja
26. Maj 2023
Ministar turizma i omladine Husein Memić najavio je da od sledećeg utorka, 30. maja, počinje...
Turizam
Motivi Beograda na tapetama
26. Maj 2023
Turistička organizacija Beograda pozvala je umetnike, dizajnere, slikare, fotografe, dizajnere...
Turizam
Otvara se sezona na Kopa plaži u Beču
24. Maj 2023
Dolaskom toplih dana se otvara sezona kupanja na Kopa plaži u Beču. Grad je proteklih godina...
Turizam
Kongresni biro Srbije na sajmu IMEX Frankfurt 2023.
24. Maj 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije u periodu od 22. do 25. maja 2023. godine...