Nova pravila na srpskim planinama: testiranje, pa skijanje

16. November 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Srpski skijaški centri uveliko se spremaju za predstojeću sezonu, a procenjuje se da je do sada rezervisano oko 40 odsto kapaciteta, tokom novogodišnjih i božićnih praznika, ali i školskih raspusta. Zimovanje će ove godine biti organizovano pod posebnim merama bezbednosti, a pre nego što se smeste, gosti će u nekim objektima morati da dokažu da su zdravi. Boravak u pojedinim hotelima na Kopaoniku biće moguć jedino uz serološki test na virus korona.

Hotelijeri već najavljuju da bi mogli da rade sa nekih 70 odsto kapaciteta, kako bi omogućili gostima maksimalnu sigurnost. To, s druge strane, za mnoge od njih znači i poskupljenje cena smeštaja.

- Uvešćemo obavezan serološki test za naše goste - rekli su nam u jednom hotelu na Kopaoniku. - Obezbedićemo im da rade testove u pojedinim gradovima i da ne čekaju. Instalirali smo najsavremenije pročišćivače vazduha, a ko nije gost hotela neće moći da ulazi. Kafić i restoran će raditi i napolju. Zaposleni će na sedam dana biti testirani. Poenta je da gosti dođu i da se osećaju bezbedno. Rezervacije uveliko kreću. Ideja je da radimo smanjenim kapacitetom, ali smo morali da podignemo cene.

Pojedini hoteli na Kopaoniku zadržaće prošlogodišnje cene aranžmana, a imaju i promotivne paketi za određene termine. Gostima će, u okviru tih pogodnosti, biti obezbeđene besplatne ski-karte i oprema.

Ipak, uz sve pogodnosti, skijanje na Kopaoniku, u apartmanu, za četvoročlanu porodicu, teško da može da košta manje od 1.000 evra, sa ski-kartama. Boravak u hotelu košta duplo više. Za razliku od Kopa, nešto jeftiniji je apartmanski smeštaj na Zlatiboru, ali ovaj ski-centar ima daleko manje staza od Kopaonika.

Inače, skijaši iz Srbije uveliko rezervišu i uplaćuju odlaske u inostranstvo. Od Bugarske, pa do nekih od najvećih i najlepših ski- -centara u Italiji, Francuskoj, Austriji i Švajcarskoj. Jedna od glavnih pogodnosti, kako su nam rekli u specijalizovanim agencijama za organizaciju skijanja, jeste ta što je zagarantovan povrat novca ukoliko se ne ode zbog epidemiološke situacije.

- Želje skijaša su velike, ali su svi sluđeni zbog ove situacije - rekli su nam u agenciji. - Ima dosta rezervacija za Kopaonik, ali i za region - Jahorinu i Bugarsku. Prave se rezervacije i za Evropu, ali se tu čeka šta će biti sa otvaranjem granica. Očekuje se da će to moći od decembra ili januara. Zasad je planirano da sezona u evropskim ski-centrima bude otvorena već oko 5. decembra. Bugarska ima i rešeno zdravstveno osiguranje sa Srbijom, pa ukoliko se neko razboli, može tamo besplatno da se leči.

Očekuje se da će ove godine najpre biti rasprodati apartmani i privatni smeštaji, jer ljudi zbog aktuelne epidemiološke situacije uglavnom žele da kontakte sa nepoznatim ljudima u objektima svedu na minimum. Cene u apartmanima na Kopaoniku, u sezoni, za četvoročlanu porodicu su oko 80 evra, ukoliko je smeštaj u centru, što je za nekih 10 evra skuplje nego prošle godine. Što je soba dalje od žica i centra, to su i cene niže.

Izvor: Novosti
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Obnavljaju se letovi za SAD
28. September 2021
Sjedinjene Američke Države su nedavno objavile da će od početka novembra vakcinisanim...
Tourism
TOV: Zahvaljujući banji Vrdnik, u Vojvodini duplo više turista nego 2020.
27. September 2021
Autonomnu pokrajinu Vojvodinu je u periodu od januara do kraja jula 2021. posetilo oko 219.000...
Tourism
Rgoška banja dobija rehabilitacioni velnes centar u zen stilu
27. September 2021
U blizini sela Rgošte u Rgoškoj banji, u podnožju planine Tresibabe na obali...
Tourism
Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija: Turistički promet u ovoj godini premašio sva očekivanja
27. September 2021
Ovogodišnji Svetski dan turizma – 27. septembar, turistički poslenici u Srbiji...