Nova pravila na srpskim planinama: testiranje, pa skijanje

16. November 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Srpski skijaški centri uveliko se spremaju za predstojeću sezonu, a procenjuje se da je do sada rezervisano oko 40 odsto kapaciteta, tokom novogodišnjih i božićnih praznika, ali i školskih raspusta. Zimovanje će ove godine biti organizovano pod posebnim merama bezbednosti, a pre nego što se smeste, gosti će u nekim objektima morati da dokažu da su zdravi. Boravak u pojedinim hotelima na Kopaoniku biće moguć jedino uz serološki test na virus korona.

Hotelijeri već najavljuju da bi mogli da rade sa nekih 70 odsto kapaciteta, kako bi omogućili gostima maksimalnu sigurnost. To, s druge strane, za mnoge od njih znači i poskupljenje cena smeštaja.

- Uvešćemo obavezan serološki test za naše goste - rekli su nam u jednom hotelu na Kopaoniku. - Obezbedićemo im da rade testove u pojedinim gradovima i da ne čekaju. Instalirali smo najsavremenije pročišćivače vazduha, a ko nije gost hotela neće moći da ulazi. Kafić i restoran će raditi i napolju. Zaposleni će na sedam dana biti testirani. Poenta je da gosti dođu i da se osećaju bezbedno. Rezervacije uveliko kreću. Ideja je da radimo smanjenim kapacitetom, ali smo morali da podignemo cene.

Pojedini hoteli na Kopaoniku zadržaće prošlogodišnje cene aranžmana, a imaju i promotivne paketi za određene termine. Gostima će, u okviru tih pogodnosti, biti obezbeđene besplatne ski-karte i oprema.

Ipak, uz sve pogodnosti, skijanje na Kopaoniku, u apartmanu, za četvoročlanu porodicu, teško da može da košta manje od 1.000 evra, sa ski-kartama. Boravak u hotelu košta duplo više. Za razliku od Kopa, nešto jeftiniji je apartmanski smeštaj na Zlatiboru, ali ovaj ski-centar ima daleko manje staza od Kopaonika.

Inače, skijaši iz Srbije uveliko rezervišu i uplaćuju odlaske u inostranstvo. Od Bugarske, pa do nekih od najvećih i najlepših ski- -centara u Italiji, Francuskoj, Austriji i Švajcarskoj. Jedna od glavnih pogodnosti, kako su nam rekli u specijalizovanim agencijama za organizaciju skijanja, jeste ta što je zagarantovan povrat novca ukoliko se ne ode zbog epidemiološke situacije.

- Želje skijaša su velike, ali su svi sluđeni zbog ove situacije - rekli su nam u agenciji. - Ima dosta rezervacija za Kopaonik, ali i za region - Jahorinu i Bugarsku. Prave se rezervacije i za Evropu, ali se tu čeka šta će biti sa otvaranjem granica. Očekuje se da će to moći od decembra ili januara. Zasad je planirano da sezona u evropskim ski-centrima bude otvorena već oko 5. decembra. Bugarska ima i rešeno zdravstveno osiguranje sa Srbijom, pa ukoliko se neko razboli, može tamo besplatno da se leči.

Očekuje se da će ove godine najpre biti rasprodati apartmani i privatni smeštaji, jer ljudi zbog aktuelne epidemiološke situacije uglavnom žele da kontakte sa nepoznatim ljudima u objektima svedu na minimum. Cene u apartmanima na Kopaoniku, u sezoni, za četvoročlanu porodicu su oko 80 evra, ukoliko je smeštaj u centru, što je za nekih 10 evra skuplje nego prošle godine. Što je soba dalje od žica i centra, to su i cene niže.

Izvor: Novosti
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
U Muzeju afričke umetnosti, poslednjeg vikenda juna: tradicionalni Afro festival
17. June 2021
Afro festival  – tradicionalna godišnja manifestacija Muzeja afričke...
Tourism
„Liberty“ – bela lađa za Liberland
15. June 2021
Savremeni turistički brod  „Liberty“ , odnedavno je sastavni deo ekskluzivne...
Tourism
ARTLINK FESTIVAL POČINJE NA KALEMEGDANU:Umetnici za prirodu
14. June 2021
ArtLink festival  će se ove godine održati u svom novom izdanju, kao deo evropske...
Tourism
Prvi avion kompanije Air Montenegro sleteo u Beograd
11. June 2021
Crnogorska nacionalna avio-kompanija Air Montenegro je jučerašnjim letom za Beograd i...