Nastavlja se rast broja turista u Beogradu i Novom Sadu

05. Mart 2018
Nastavlja se rast broja turista u Beogradu i Novom Sadu

Prema podacima Sekretarijata za upravu / sektor statistike, u Beogradu je u januaru 2018. zabeležen rast broja gostiju od 11% i porast od 19 odsto u ostvarenim noćenjima u smeštajnim kapacitetima prestonice.

- Najbrojniji gosti u januaru bili su iz Hrvatske, zatim iz Turske, BiH, Crne Gore i Slovenije, što potvrđuje da je manifestacija "Beogradska zima" privukla najveži broj gostiju iz regiona u Beograd - ističu iz Turističke organizacije Beograda (TOB).

Rast broja domaćih gostiju u januaru bio je 20% i oni su ostvarili 36% više noćenja u odnosu na januar 2017. Popunjenost beogradskih hotela bila je za 37% veća nego u istom mesecu prošle godine.

- Otvaranje prvog hotela Hilton u Beogradu će u velikoj meri doprineti da se trend rasta dolazaka i noćenja nastavi i u 2018. godini, ali i da se u strukturi gostiju nađe i internaionalna klijentela ovog poznatog lanca i poslovnih gostiju - rekao je Miodrag Popović, direktor TOB, i najavio učešće na važnim sajmovima turizma u narednom periodu - u Zagrebu, Berlinu i Moskvi.

I u Novom Sadu je, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, zabeležen porast broja turista. Naime, na teritoriji ovog grada je u januaru 2018. godine boravilo 10% više turista i ostvareno je 22,6% više noćenja nego januara 2017.godine. Od toga, domaći turisti su ostvarili 7,8% više noćenja, a strani čak 31,2% više noćenja nego istog meseca prošle godine.

Kada je reč o poseti turističkih info centara u Novom Sadu, u januaru je najveći broj dolazaka zabeležen iz Srbije, a potom iz Turske, Rusije, Kine, Velike Britanije, ali su zabeležene i posete iz Brazila, Argentine, Novog Zelanda, Meksika, Indije, Tajvana.

Na osnovu podataka dobijenih od svih 25 hotela sa teritorije Novog Sada i 5 drugih objekata za smeštaj, u ovom gradu je u januaru 2018. najviše turista boravilo iz Srbije, zatim iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunije, Crne Gore, Makedonije, Kine, Nemačke, Mađarske. Po dolascima turista prve tri vanevropske zemlje su Kina, SAD i Australija.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....