Na Paliću postavljen kamen temeljac za Mađarski kulturni centar - Osnivanje Srpskog kulturnog centra u Morahalomu

29. Oktobar 2018
Na Paliću postavljen kamen temeljac za Mađarski kulturni centar - Osnivanje Srpskog kulturnog centra u Morahalomu

Na Paliću je, u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska, položen kamen temeljac za Mađarski kulturni centar. Objekat od 800 metara kvadratnih koji se gradi u Bohinjskoj ulici, vredan je 77 miliona dinara, a biće završen na leto 2019. godine. Istovremeno, gradi se i Srpski kulturni centar u Morahalomu koji će biti otvoren na proleće, a projekat nazvan "Raznobojna saradnja" doneće prednosti i Novom Sadu, budućoj evropskoj prestonici kulture.

Razvoj sveobuhvatne kulturne strategije za ceo srpsko-mađarski pogranični region cilj je projekta “Raznobojna saradnja” koji se sprovodi u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska, vrednog ukupno 3,7 miliona evra. Njegov značajan deo su Srpski kulturni centar u Morahalomu i Mađarski kulturni centar na Paliću čija izgradnja je otpočela svečanim polaganjem kamena temeljca.

- Ovo je značajno, jer će se prekogranična saradnja između srpskog i mađarskog naroda odvijati na višem kulturnom nivou. Upoznajući se, stvorićemo šansu da više naučimo o svojoj kulturi, umetnicima, istoriji... Mislim da smo, samim tim, izgradili jedan most koji će približiti i u ekonomskom i u turističkom i u kulturnom smislu narode s obe strane granice - ocenila je Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice i odgovorna menadžerka projekta “Raznobojna saradnja”.

Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma, ističe da će izgradnja kulturnih centara u dva pogranična mesta doprineti saradnji i boljem razumevanju Srba i Mađara.

- Drugi značaj izgradnje kulturnih centara u Morahalomu i na Paliću je što će, s obe strane državne granice, Evropskoj uniji biti poslata poruka da postojimo i sarađujemo te da sredstvima koja su nam obezbedili gradimo bolju budućnost i za Srbe i za Mađare kako bi naši mladi mogli da ostanu na rodnoj grudi, a da istovremeno imaju i kulturni i ekonomski standard kakav je i drugde u Evropi - rekao je Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma.

Pokretač projekta je Mesna zajednica Palić, a partneri su DKMT Evroregionalna razvojna agencija iz Segedina, Udruženje mladih za razvoj zajednice iz Morahaloma, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu te gradovi Segedin, Subotica i Novi Sad, koji je značajan deo projekta “Raznobojna saradnja”.

- U sklopu ovog projekta biće obezbeđena određena sredstva kojima će se izgraditi “kulturne stanice” širom grada (Novog Sada) što će dati sveobuhvatniju i još širu sliku o samom gradu, a samim tim i o Pokrajini i Republici Srbiji - kazao je Nebojša Vojnović, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu

Pored osnivanja Srpskog kulturnog centra u Morahalomu i Mađarskog na Paliću, ciljevi projekta “Raznobojna saradnja” su i pokretanje onlajn centra za informacije i vesti na srpskom i mađarskom jeziku te integrisanje grada Novog Sada, buduće evropske prestonice kulture, u turistički i kulturni život celog srpsko-mađarskog pograničnog regiona.

Izvor: RTV

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...