Na Paliću postavljen kamen temeljac za Mađarski kulturni centar - Osnivanje Srpskog kulturnog centra u Morahalomu

29. October 2018
Na Paliću postavljen kamen temeljac za Mađarski kulturni centar - Osnivanje Srpskog kulturnog centra u Morahalomu

Na Paliću je, u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska, položen kamen temeljac za Mađarski kulturni centar. Objekat od 800 metara kvadratnih koji se gradi u Bohinjskoj ulici, vredan je 77 miliona dinara, a biće završen na leto 2019. godine. Istovremeno, gradi se i Srpski kulturni centar u Morahalomu koji će biti otvoren na proleće, a projekat nazvan "Raznobojna saradnja" doneće prednosti i Novom Sadu, budućoj evropskoj prestonici kulture.

Razvoj sveobuhvatne kulturne strategije za ceo srpsko-mađarski pogranični region cilj je projekta “Raznobojna saradnja” koji se sprovodi u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Srbija-Mađarska, vrednog ukupno 3,7 miliona evra. Njegov značajan deo su Srpski kulturni centar u Morahalomu i Mađarski kulturni centar na Paliću čija izgradnja je otpočela svečanim polaganjem kamena temeljca.

- Ovo je značajno, jer će se prekogranična saradnja između srpskog i mađarskog naroda odvijati na višem kulturnom nivou. Upoznajući se, stvorićemo šansu da više naučimo o svojoj kulturi, umetnicima, istoriji... Mislim da smo, samim tim, izgradili jedan most koji će približiti i u ekonomskom i u turističkom i u kulturnom smislu narode s obe strane granice - ocenila je Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice i odgovorna menadžerka projekta “Raznobojna saradnja”.

Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma, ističe da će izgradnja kulturnih centara u dva pogranična mesta doprineti saradnji i boljem razumevanju Srba i Mađara.

- Drugi značaj izgradnje kulturnih centara u Morahalomu i na Paliću je što će, s obe strane državne granice, Evropskoj uniji biti poslata poruka da postojimo i sarađujemo te da sredstvima koja su nam obezbedili gradimo bolju budućnost i za Srbe i za Mađare kako bi naši mladi mogli da ostanu na rodnoj grudi, a da istovremeno imaju i kulturni i ekonomski standard kakav je i drugde u Evropi - rekao je Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma.

Pokretač projekta je Mesna zajednica Palić, a partneri su DKMT Evroregionalna razvojna agencija iz Segedina, Udruženje mladih za razvoj zajednice iz Morahaloma, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu te gradovi Segedin, Subotica i Novi Sad, koji je značajan deo projekta “Raznobojna saradnja”.

- U sklopu ovog projekta biće obezbeđena određena sredstva kojima će se izgraditi “kulturne stanice” širom grada (Novog Sada) što će dati sveobuhvatniju i još širu sliku o samom gradu, a samim tim i o Pokrajini i Republici Srbiji - kazao je Nebojša Vojnović, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu

Pored osnivanja Srpskog kulturnog centra u Morahalomu i Mađarskog na Paliću, ciljevi projekta “Raznobojna saradnja” su i pokretanje onlajn centra za informacije i vesti na srpskom i mađarskom jeziku te integrisanje grada Novog Sada, buduće evropske prestonice kulture, u turistički i kulturni život celog srpsko-mađarskog pograničnog regiona.

Izvor: RTV

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...