Mostar naplaćuje vinjete za turističke autobuse

15. Mart 2023
Image by Michał from Pixabay
Image by Michał from Pixabay

U Mostaru ove sedmice počinje naplata vinjeta za turističke autobuse, a prema nekim proračunima već u prvoj godini gradska kasa bi trebala biti punija za nekoliko stotina hiljada KM.

Veliki broj turista svake godine prođe kroz Mostar, a do sada prevoznici nisu imali nikakvih finansijskih obveza prema Gradu, te je Gradsko veće Mostara u novembru 2022. godine donelo odluku o uvođenju vinjeta.

– Sve tehničke priprema su završene, te će se s prodajom vinjeta krenuti ovoge nedelje. Cene vinjeta su definisane odlukom Gradskog veća, pa tako imamo dvodnevnu i sedmodnevnu vinjetu za tri kategorije vozila. Prva kategorija je od 8 do 14 sedišta, druga od 15 do 30 sedišta i treća za vozila s više od 30 sedišta. Cena dvodnevne vinjete za ove tri kategorije vozila iznosi 25, 45 i 80 KM, dok sedmodnevna iznosi 60, 120 i 210 KM – rekao je u razgovoru za Fenu direktora javnog preduzeća Mostar parking Ivan Barbarić.

Odlukom su od plaćanja vinjeta izuzeti autobusi koji obavljaju javni prevoz u skladu sa Zakonom o drumskom prevozu Federacije BiH, te vozila koja obavljaju prevoz dece u školu (školski autobusi).

– Sredstva će se koristiti namenski, i to za razvoj i unapređenje turističke infrastrukture, finansiranje izgradnje, rekonstrukcije i uređenja lokalnih puteva, saobraćajne infrastrukture, kao što su trotoari, parking mesta, šetališta, javna rasveta, te ostali projekati od posebnog interesa za Grad Mostar – naglasio je Barbarić.

Propisane kazne za operatere koji obavljaju prevoz bez vinjete su od 400 do 1.500 KM.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...