Mostar naplaćuje vinjete za turističke autobuse

15. March 2023
Image by Michał from Pixabay
Image by Michał from Pixabay

U Mostaru ove sedmice počinje naplata vinjeta za turističke autobuse, a prema nekim proračunima već u prvoj godini gradska kasa bi trebala biti punija za nekoliko stotina hiljada KM.

Veliki broj turista svake godine prođe kroz Mostar, a do sada prevoznici nisu imali nikakvih finansijskih obveza prema Gradu, te je Gradsko veće Mostara u novembru 2022. godine donelo odluku o uvođenju vinjeta.

– Sve tehničke priprema su završene, te će se s prodajom vinjeta krenuti ovoge nedelje. Cene vinjeta su definisane odlukom Gradskog veća, pa tako imamo dvodnevnu i sedmodnevnu vinjetu za tri kategorije vozila. Prva kategorija je od 8 do 14 sedišta, druga od 15 do 30 sedišta i treća za vozila s više od 30 sedišta. Cena dvodnevna vinjete za ove tri kategorije vozila iznosi 25, 45 i 80 KM, dok sedmodnevna iznosi 60, 120 i 210 KM – rekao je u razgovoru za Fenu direktora javnog preduzeća Mostar parking Ivan Barbarić.

Odlukom su od plaćanja vinjeta izuzeti autobusi koji obavljaju javni prevoz u skladu sa Zakonom o drumskom prevozu Federacije BiH, te vozila koja obavljaju prevoz dece u školu (školski autobusi).

– Sredstva će se koristiti namenski, i to za razvoj i unapređenje turističke infrastrukture, finansiranje izgradnje, rekonstrukcije i uređenja lokalnih puteva, saobraćajne infrastrukture, kao što su trotoari, parking mesta, šetališta, javna rasveta, te ostali projekati od posebnog interesa za Grad Mostar – naglasio je Barbarić.

Propisane kazne za operatere koji obavljaju prevoz bez vinjete su od 400 do 1.500 KM.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Na kafi kod kneginje Ljubice - Svakog ponedelja putovanje u istoriju kroz ispovest vladarke obnovljene Srbije
27. March 2023
Konak kneginje Ljubice na Kosančićevom vencu, u blizini Saborne crkve i Patrijaršije,...
Tourism
Holandski KLM povećava broj letova za Beograd
24. March 2023
U svom letnjem redu letenja, koji počinje od 26. marta, holandska avio-kompanija KLM Royal...
Tourism
Srbija dobitnik priznanja
22. March 2023
Srbija je dobitnik priznanja ‘’10 destinacija koje je vredelo čekati“ za...
Tourism
Počinje sezona Uskršnjih bazara u Beču
21. March 2023
U Beču se otvaraju uskršnji bazari od 24. marta 2023. godine. Na pet lokacija u gradu...