Ministar turizma Crne Gore: Sezona nije tako loša kako se predstavlja

27. Jul 2022
Photo by Евгений Дмитриев on Unsplash
Photo by Евгений Дмитриев on Unsplash

- Sezona u Crnoj Gori nije loša kako se to u poslednje vreme predstavlja javnosti - poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović tokom posete Ulcinju.

On je učestvovao u sednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG) na temu odvijanja letnje turističke sezone.

- Vrlo vešto se spinuje, priča u nečiju korist a našu štetu za neke stvari koje nisu tačne. Nemojte da crnimo našu državu a da hvalimo tuđe. Mi imamo jednu sasvim korektnu sezonu, jel najbolja - nije verovatno, može li biti bolja - može, svaka može i sve ćemo uraditi da sledeća bude duplo bolja, ali sa ovim špicem imaćemo sezonu koja je sasvim zadovoljavajuća - kazao je Đurović.

Iz Opštine Ulcinj saopštili su da je turistička poseta Ulcinju veća za 20% u odnosu na prošlu godinu a vrlo blizu rezultatima iz rekordne 2019. godine. Turistički poslenici ukazali su na probleme koji otežavaju njihovo poslovanje i odvijanje sezone - saobraćajne gužve, buku, čistoću, probleme sa vodosnabdevanjem, naplatom turističke takse, nelegalnim radom. Kao problem je istaknuto i povećanje cena zakupcima privremenih objekata na Adi Bojani od strane JP Morsko dobro.

Đurović je poručio da je za rešenje ovih izazova potrebno vreme i pozvao ugostitelje da posluju legalno i plaćaju obaveze prema državi, koja će im to znati vratiti.

- Ne možete očekivati od ovog Ministarstva, na čije sam čelo došao pre dva meseca da odmah reši sve probleme i molimo vas da nas razumete. Kada je u pitanju odluka Morskog dobra - ja je podržavam. Objekti na Adi se tretiraju kao luksuz, a svako ko bude tamo želeo da uživa moraće da plati cenu. Na taj način želimo da čuvamo prostor, destimulišemo dalju divlju gradnju i da pravila važe jednako za sve - poručio je Đurović.

On je kazao da Vlada pokušava da reši problem evidencije turista kroz nove modele naplate boravišne takse i pozvao turističku privredu da bude deo dogovora oko strategije za letnju sezonu naredne godine.

Na sastanku sa predsednikom opštine Ulcinj Omerom Barjaktarijem bilo je reči o izazovima sa kojima se suočava lokalna samouprava, posebno u oblasti infrastrukture, kao i mogućnostima za podsticanje poljoprivrede i njenog uvezivanja sa ugostiteljstvom.

Đurović je istakao da je Ulcinj grad sa najvećim potencijalom u Crnoj Gori a investicija gradske uprave od 20 miliona evra u projekat vodosnabdevanja istorijska šansa da se reši pitanje od najvećeg značaja za razvoj opštine. U okviru te investicije planira se rekonstrukcija više od 90 km vodovodne i kanalizacione mreže.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...