Ministar turizma Crne Gore: Sezona nije tako loša kako se predstavlja

27. July 2022
Photo by Евгений Дмитриев on Unsplash
Photo by Евгений Дмитриев on Unsplash

- Sezona u Crnoj Gori nije loša kako se to u poslednje vreme predstavlja javnosti - poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović tokom posete Ulcinju.

On je učestvovao u sednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG) na temu odvijanja letnje turističke sezone.

- Vrlo vešto se spinuje, priča u nečiju korist a našu štetu za neke stvari koje nisu tačne. Nemojte da crnimo našu državu a da hvalimo tuđe. Mi imamo jednu sasvim korektnu sezonu, jel najbolja - nije verovatno, može li biti bolja - može, svaka može i sve ćemo uraditi da sledeća bude duplo bolja, ali sa ovim špicem imaćemo sezonu koja je sasvim zadovoljavajuća - kazao je Đurović.

Iz Opštine Ulcinj saopštili su da je turistička poseta Ulcinju veća za 20% u odnosu na prošlu godinu a vrlo blizu rezultatima iz rekordne 2019. godine. Turistički poslenici ukazali su na probleme koji otežavaju njihovo poslovanje i odvijanje sezone - saobraćajne gužve, buku, čistoću, probleme sa vodosnabdevanjem, naplatom turističke takse, nelegalnim radom. Kao problem je istaknuto i povećanje cena zakupcima privremenih objekata na Adi Bojani od strane JP Morsko dobro.

Đurović je poručio da je za rešenje ovih izazova potrebno vreme i pozvao ugostitelje da posluju legalno i plaćaju obaveze prema državi, koja će im to znati vratiti.

- Ne možete očekivati od ovog Ministarstva, na čije sam čelo došao pre dva meseca da odmah reši sve probleme i molimo vas da nas razumete. Kada je u pitanju odluka Morskog dobra - ja je podržavam. Objekti na Adi se tretiraju kao luksuz, a svako ko bude tamo želeo da uživa moraće da plati cenu. Na taj način želimo da čuvamo prostor, destimulišemo dalju divlju gradnju i da pravila važe jednako za sve - poručio je Đurović.

On je kazao da Vlada pokušava da reši problem evidencije turista kroz nove modele naplate boravišne takse i pozvao turističku privredu da bude deo dogovora oko strategije za letnju sezonu naredne godine.

Na sastanku sa predsednikom opštine Ulcinj Omerom Barjaktarijem bilo je reči o izazovima sa kojima se suočava lokalna samouprava, posebno u oblasti infrastrukture, kao i mogućnostima za podsticanje poljoprivrede i njenog uvezivanja sa ugostiteljstvom.

Đurović je istakao da je Ulcinj grad sa najvećim potencijalom u Crnoj Gori a investicija gradske uprave od 20 miliona evra u projekat vodosnabdevanja istorijska šansa da se reši pitanje od najvećeg značaja za razvoj opštine. U okviru te investicije planira se rekonstrukcija više od 90 km vodovodne i kanalizacione mreže.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...