MICE turizam se možda nikada u potpunosti ne oporavi od virusa COVID-19

27. Jul 2020
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
MICE turizam je bio jedna od prvih grana turizma koja je bila pogođena pandemijom virusa COVID-19, a mogao bi biti i jedan od poslednjih koji će se u potpunosti oporaviti jer se predviđa pad međunarodnih poslovnih putovanja do 35,3% u 2020. godini, prema podacima GlobalData, kompanije koja se bavi analitikom.
 
Ralph Hollister, analitičar u kompaniji GlobalData, komentariše: „MICE događaji se sada odvijaju putem interneta, pa je sve manje potrebe za kompanijama koje posluju u turističkom sektoru. Ovo je zabrinjavajući trend za sve industrije koje su uključene u putovanja i turizam - što duže traju  restrikcije i smernice oko MICE turizma, dok se druge nacionalne ekonomije počinju podizati, sve više kompanija, učesnika i organizatora događaja može da počne da se navikava na MICE događaje na Internetu, istovremeno uvažavajući neviđene koristi koje to donosi. "
 
Kompanije će u svim sektorima tražiti načine za smanjenje troškova u narednim godinama, jer se oslanjaju na ekonomski uticaj koji je stvorio COVID-19. Poslovna putovanja su značajni troškovi za sve kompanije, a s porastom softvera za video konferencije kao što su Zoom i Google Meet, mnogi će shvatiti da ova vrsta tekućih troškova nije potrebna.
 
Hollister nastavlja: "Kao što se potencijal putovanja MICE-a sada vidi kao nepotrebno finansijsko opterećenje, ni sami poslovni putnici možda više nisu voljni da preduzimaju učestala i često stresna putovanja kao pre pandemije. Postojeća opasnost od zaraze virusom na MICE događaju, zajedno s činjenicom da poslovni putnici sada mogu postići iste ciljeve i ciljeve konferencije u udobnosti vlastitog doma, znači da će potražnja za mnogim MICE događajima verojatno pasti.
"Iako je verovatno da se kongresni turizam neće u potpunosti oporaviti, izložbe i sajmovi, s druge strane, puno su efikasniji kada se održavaju licem u lice, zbog motivacija posetilaca za umrežavanje, kao i ocenjivanje i lični doživljaj proizvoda i usluga. Međutim, s obzirom na masovna okupljanja ljudi koja ovakve vrste događaja podstiču, nejasno je kada će biti sigurno i bezbedno početi ponovno sa održavanjem ove događaje."

Izvor: eHotelier 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...