MICE turizam se možda nikada u potpunosti ne oporavi od virusa COVID-19

27. July 2020
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
MICE turizam je bio jedna od prvih grana turizma koja je bila pogođena pandemijom virusa COVID-19, a mogao bi biti i jedan od poslednjih koji će se u potpunosti oporaviti jer se predviđa pad međunarodnih poslovnih putovanja do 35,3% u 2020. godini, prema podacima GlobalData, kompanije koja se bavi analitikom.
Ralph Hollister, analitičar u kompaniji GlobalData, komentariše: „MICE događaji se sada odvijaju putem interneta, pa je sve manje potrebe za kompanijama koje posluju u turističkom sektoru. Ovo je zabrinjavajući trend za sve industrije koje su uključene u putovanja i turizam - što duže traju  restrikcije i smernice oko MICE turizma, dok se druge nacionalne ekonomije počinju podizati, sve više kompanija, učesnika i organizatora događaja može da počne da se navikava na MICE događaje na Internetu, istovremeno uvažavajući neviđene koristi koje to donosi. "
 
Kompanije će u svim sektorima tražiti načine za smanjenje troškova u narednim godinama, jer se oslanjaju na ekonomski uticaj koji je stvorio COVID-19. Poslovna putovanja su značajni troškovi za sve kompanije, a s porastom softvera za video konferencije kao što su Zoom i Google Meet, mnogi će shvatiti da ova vrsta tekućih troškova nije potrebna.
Hollister nastavlja: "Kao što se potencijal putovanja MICE-a sada vidi kao nepotrebno finansijsko opterećenje, ni sami poslovni putnici možda više nisu voljni da preduzimaju učestala i često stresna putovanja kao pre pandemije. Postojeća opasnost od zaraze virusom na MICE događaju, zajedno s činjenicom da poslovni putnici sada mogu postići iste ciljeve i ciljeve konferencije u udobnosti vlastitog doma, znači da će potražnja za mnogim MICE događajima verojatno pasti.
"Iako je verovatno da se kongresni turizam neće u potpunosti oporaviti, izložbe i sajmovi, s druge strane, puno su efikasniji kada se održavaju licem u lice, zbog motivacija posetilaca za umrežavanje, kao i ocenjivanje i lični doživljaj proizvoda i usluga. Međutim, s obzirom na masovna okupljanja ljudi koja ovakve vrste događaja podstiču, nejasno je kada će biti sigurno i bezbedno početi ponovno sa održavanjem ove događaje."

Izvor: eHotelier 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...