Međunarodna radionica o potrebnim veštinama u sektoru turizma

11. Septembar 2023
Image by Patrick Sommer from Pixabay
Image by Patrick Sommer from Pixabay

Turizam je jedna od najznačajnijih industrija na globalnom nivou, dok u Srbiji kreira više od 20% ukupnog izvoza usluga. Uprkos tome do sada nije bilo diskusija svih zainteresovanih strana o razvoju veština koje su potrebne turističkoj biznis zajednici kako bi pratila vreme i napredovala u skladu sa svetskim trendovima.

Unija poslodavaca Srbije je pred Socijalno-ekonomskim savetom Republike Srbije 2019. godine inicirala reformu obrazovanja u skladu sa potrebama privrede i od tada insistira na uvođenju novih obrazovnih profila i modernizaciju postojećih.

Kako bi se obezbedio dalji rast i razvoj i konkurentnost sektora turizma Unija poslodavaca Srbije sa Međunarodnom organizacijom rada organizuje Radionicu o potrebnim veštinama u sektoru turizma u Srbiji, koja će biti održana 12. i 13. septembra u hotelu Metropol Palace u Beogradu.

„Na radionici ćemo predstaviti izveštaj o stanju u sektoru turizma, koji će poslužiti kao osnova za razgovore stručnjaka, predstavnika hotelskog biznisa, turističkih organizacija, predstavnika ministarstava, obrazovnih institucija i svih drugih zainteresovanih strana o konkretnim pravcima razvoja“, kaže Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije. „Projekcije do 2031. govore da će turizam rasti brže od proseka čitave ekonomije. Optimizam pokazuju i domaći eksperti, jer 79% anketiranih stručnjaka očekuje značajan razvoj ove industrije kod nas.“

Dvodnevnu radionicu otvoriće predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić i specijalista Međunarodne organizacije rada Julija Drumea. Cilj Radionice je, da se kroz analizu sprovedenog istraživanja i dijalog svih zainteresovnah strana, dođe do baze za kreiranje efikasne strategije razvoja turističkog sektora do 2030. godine, sa naglaskom na povezivanje ponude i potražnje za veštinama relevantnim za njegov dugoročni održivi rast i razvoj.

Unija poslodavaca Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Počela izgradnja najvećeg aerodroma na svetu
24. Maj 2024
Potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Rašid Al...
Turizam
Zapadni Balkan kao jedna turistička destinacija
23. Maj 2024
U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora...
Turizam
Air France povećava broj letova i uvodi nove destinacije u zimskoj sezoni 2024-2025
22. Maj 2024
Tokom zimskog reda letenja, tačnije od novembra 2024. do marta 2025. godine, francuski...
Turizam
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse
22. Maj 2024
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse za studente četvrte godine, master studija,...