Međunarodna radionica o potrebnim veštinama u sektoru turizma

11. Septembar 2023
Image by Patrick Sommer from Pixabay
Image by Patrick Sommer from Pixabay

Turizam je jedna od najznačajnijih industrija na globalnom nivou, dok u Srbiji kreira više od 20% ukupnog izvoza usluga. Uprkos tome do sada nije bilo diskusija svih zainteresovanih strana o razvoju veština koje su potrebne turističkoj biznis zajednici kako bi pratila vreme i napredovala u skladu sa svetskim trendovima.

Unija poslodavaca Srbije je pred Socijalno-ekonomskim savetom Republike Srbije 2019. godine inicirala reformu obrazovanja u skladu sa potrebama privrede i od tada insistira na uvođenju novih obrazovnih profila i modernizaciju postojećih.

Kako bi se obezbedio dalji rast i razvoj i konkurentnost sektora turizma Unija poslodavaca Srbije sa Međunarodnom organizacijom rada organizuje Radionicu o potrebnim veštinama u sektoru turizma u Srbiji, koja će biti održana 12. i 13. septembra u hotelu Metropol Palace u Beogradu.

„Na radionici ćemo predstaviti izveštaj o stanju u sektoru turizma, koji će poslužiti kao osnova za razgovore stručnjaka, predstavnika hotelskog biznisa, turističkih organizacija, predstavnika ministarstava, obrazovnih institucija i svih drugih zainteresovanih strana o konkretnim pravcima razvoja“, kaže Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije. „Projekcije do 2031. govore da će turizam rasti brže od proseka čitave ekonomije. Optimizam pokazuju i domaći eksperti, jer 79% anketiranih stručnjaka očekuje značajan razvoj ove industrije kod nas.“

Dvodnevnu radionicu otvoriće predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić i specijalista Međunarodne organizacije rada Julija Drumea. Cilj Radionice je, da se kroz analizu sprovedenog istraživanja i dijalog svih zainteresovnah strana, dođe do baze za kreiranje efikasne strategije razvoja turističkog sektora do 2030. godine, sa naglaskom na povezivanje ponude i potražnje za veštinama relevantnim za njegov dugoročni održivi rast i razvoj.

Unija poslodavaca Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. Septembar 2023
Air Serbia će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Turizam
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. Septembar 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...
Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...