Mataruška i Bogutovačka Banja čekaju investitora

25. Januar 2021
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet
Rešavanje statusa Mataruške i Bogutovačke Banje, u stečaju od 2016. godine, kako ističu u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), koja ja zadužena za taj proces, bliži se rešenju. Naime, obe banje koje su u prošlom veku bile značajni turistički centri na nivou bivše Jugoslavije, po svoj prilici, ići će u paketu. Izabran je procenitelj i u toku je izrada procene vrednosti stečajnog dužnika kao pravnog lica i imovine. Po završetku procene, pristupiće se prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica, ili prodaji imovine "u zavisnosti od mišljenja procenitelja o povoljnijem načinu unovčenja i postizanju veće vrednosti za poverioce“. Prema nekim izvorima, za rekonstrukciju postojećih objekata – hotela „Termal“ u Mataruškoj Banji i hoteča „Mineral“ u Bogutovačkoj Banji i dodatne sadržaje u njima, potrebna su milionska ulaganja u evrima, iako u toku stečaja nije došlo do devastiranja imovine i stečajni upravnik vodi računa da sačuva njenu vrednost. Hotel Termal u Mataruškoj banji raspolaže sa 250 ležaja i pratećim objektima, a hotel Mineral u Bogutovačkoj sa 208 ležaja. Mataruška banja je, pritom, u parku, površine 12 ha, u vlasništvu države. 
 
Vladan Vešković, generalni sekretar Udruženja banja Srbije, kaže da je Specijalna bolnica za rehabilitaciju Agens, specijalizovana za lečenje reumatskih oboljenja i rehabilitaciju posle teških povreda, trenutno jedina u funkciji u Mataruškoj banji. Ona je 2019. godine obnovljena sredstvima države i danas (kao i kada je u pitanju Niška Banja), predstavlja zdravstvenu ustanovu koja, nažalost, sama održava Matarušku banju na turističkoj karti Srbije.
Inače, Mataruška i Bogutovačka banja odavno su poznate po svojoj izdašnoj lekovitoj sumpornoj vodi, pogodnoj za lečenje reumatskih, ginekoloških, neuroloških oboljenja, te postraumatskih stanja, oboljenja perifernih krvnih sudova… Prva saznanja o Bogutovačkoj banji datiraju iz 1835. godine kada je Vlada kneževine Srbije naredila da se u Beču uradi hemijsko ispitivanje i analiza mineralne vode ove banje. Rezultati tadašnjeg ispitivanja, kao i nekoliko kasnijih, koja su radile naše i strane referentne ustanove, potvrdila su da se radi o izvanrednim svojstvima banjskih voda u lečenju raznih oboljenja.
 
I pored velikog potencijala, Mataruška banja, nažalost, spada u tri najmanje posećene banje u Srbiji. Prema podacima turističkih organizacija, sa avgustom 2020. domaće banje sa najmanjem brojem gostiju 2020. su Niška Banja sa 596 gostiju, Banja Rusanda sa 468 i Mataruška Banja sa svega 47 gostiju.

 
 

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...