Mataruška i Bogutovačka Banja čekaju investitora

25. January 2021
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet
Rešavanje statusa Mataruške i Bogutovačke Banje, u stečaju od 2016. godine, kako ističu u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), koja ja zadužena za taj proces, bliži se rešenju. Naime, obe banje koje su u prošlom veku bile značajni turistički centri na nivou bivše Jugoslavije, po svoj prilici, ići će u paketu. Izabran je procenitelj i u toku je izrada procene vrednosti stečajnog dužnika kao pravnog lica i imovine. Po završetku procene, pristupiće se prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica, ili prodaji imovine "u zavisnosti od mišljenja procenitelja o povoljnijem načinu unovčenja i postizanju veće vrednosti za poverioce“. Prema nekim izvorima, za rekonstrukciju postojećih objekata – hotela „Termal“ u Mataruškoj Banji i hoteča „Mineral“ u Bogutovačkoj Banji i dodatne sadržaje u njima, potrebna su milionska ulaganja u evrima, iako u toku stečaja nije došlo do devastiranja imovine i stečajni upravnik vodi računa da sačuva njenu vrednost. Hotel Termal u Mataruškoj banji raspolaže sa 250 ležaja i pratećim objektima, a hotel Mineral u Bogutovačkoj sa 208 ležaja. Mataruška banja je, pritom, u parku, površine 12 ha, u vlasništvu države. 
 
Vladan Vešković, generalni sekretar Udruženja banja Srbije, kaže da je Specijalna bolnica za rehabilitaciju Agens, specijalizovana za lečenje reumatskih oboljenja i rehabilitaciju posle teških povreda, trenutno jedina u funkciji u Mataruškoj banji. Ona je 2019. godine obnovljena sredstvima države i danas (kao i kada je u pitanju Niška Banja), predstavlja zdravstvenu ustanovu koja, nažalost, sama održava Matarušku banju na turističkoj karti Srbije.
Inače, Mataruška i Bogutovačka banja odavno su poznate po svojoj izdašnoj lekovitoj sumpornoj vodi, pogodnoj za lečenje reumatskih, ginekoloških, neuroloških oboljenja, te postraumatskih stanja, oboljenja perifernih krvnih sudova… Prva saznanja o Bogutovačkoj banji datiraju iz 1835. godine kada je Vlada kneževine Srbije naredila da se u Beču uradi hemijsko ispitivanje i analiza mineralne vode ove banje. Rezultati tadašnjeg ispitivanja, kao i nekoliko kasnijih, koja su radile naše i strane referentne ustanove, potvrdila su da se radi o izvanrednim svojstvima banjskih voda u lečenju raznih oboljenja.
 
I pored velikog potencijala, Mataruška banja, nažalost, spada u tri najmanje posećene banje u Srbiji. Prema podacima turističkih organizacija, sa avgustom 2020. domaće banje sa najmanjem brojem gostiju 2020. su Niška Banja sa 596 gostiju, Banja Rusanda sa 468 i Mataruška Banja sa svega 47 gostiju.

Izvor: ekapija.com
 
 

  

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...