Manje poznata Gaudijeva građevina pretvorena u muzej

11. Avgust 2017
Manje poznata Gaudijeva građevina pretvorena u muzej

Čuveni arhitekta Antoni Gaudi osmislio je najpoznatije i najvažnije građevine i parkove u Barseloni, uključujući katedralu „Sagrada Familia“ i park „Güell“. Početkom leta, za javnost je otvorena još jedna manje poznata arhitektonska znamenitost, kuća „Casa Vicens“, koju je Gaudi projektovao za finansijskog brokera Manela Vicensa, između 1883. i 1885. godine.

Kuća, koja je 2005. godine uvrštena na listu Svetske baštine, razlikuje se od ostalih radova poznatog arhitekte, te je prvobitno imala tri različite fasade, poluotvoren prostor koji je spajao spoljašnjost i unutrašnjost, kao i baštu u kojoj se nalazio veliki vodopad.

„Casa Vicens“ je bila podeljena na četiri sprata: podrum koji je služio kao skladište; prizemlje u kome se nalazila dnevna soba, trpezarija i kuhinja; prvi sprat sa spavaćim sobama i poslednji sprat za poslugu.

Gaudijev prijatelj je 1925. godine kuću preuredio tako što je tri sprata pretvorio u tri odvojena stana i zamenio stepenište. Između 1935. i 1964. godine, kuća je pretrpela još nekoliko promena uređenja, nakon čega je zadržala današnji izgled.

„Morabanc Group“ kupila je 2014. godine kuću sa ciljem da je otvori za javnost. Od tada se u njoj sprovodilo renoviranje koje je obezbedilo najpribližniji dizajn onom prvobitnom iz 1925. godine, gde se na svakom spratu nalaze drugačije muzejske prostorije.

Na prizemlju je deo za doček posetilaca, dok prostorije na prvom i drugom spratu sadrže stalnu izložbu sa informacijama o kući, pored drugih stalnih izložbi.

Stepenište je takođe vraćeno u prvobitno stanje, u podrumu se nalaze knjižara i suvenirnica, a u bašti kafe bar.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Statua Dragana Nikolića od 26. oktobra u vrnjačkom parku
19. Oktobar 2017
U znak sećanja na Dragana Nikolića, Specijalna bolnica "Merkur" iz Vrnjačke Banje,...
Turizam
Etihad i Luvr Abu Dabi otpočeli saradnju - Otvaranje muzeja 11. novembra
19. Oktobar 2017
Muzej Luvr Abu Dabi zaključio je sa avio-kompanijom Etihad ervejz prvi ekskluzivni ugovor o...
Turizam
Nakon Kopaonika i Tara uvodi eko taksu?
19. Oktobar 2017
Za ulazak u Nacionalni park "Kopaonik", od 16. oktobra se plaća ekološka...
Turizam
Dve nagrade za publikacije Turističke organizacije Čačka
18. Oktobar 2017
Turistička  organizacija Čačka osvojila je dve nagrade na Festivalu "Kofer...