Manje poznata Gaudijeva građevina pretvorena u muzej

11. August 2017
Manje poznata Gaudijeva građevina pretvorena u muzej

Čuveni arhitekta Antoni Gaudi osmislio je najpoznatije i najvažnije građevine i parkove u Barseloni, uključujući katedralu „Sagrada Familia“ i park „Güell“. Početkom leta, za javnost je otvorena još jedna manje poznata arhitektonska znamenitost, kuća „Casa Vicens“, koju je Gaudi projektovao za finansijskog brokera Manela Vicensa, između 1883. i 1885. godine.

Kuća, koja je 2005. godine uvrštena na listu Svetske baštine, razlikuje se od ostalih radova poznatog arhitekte, te je prvobitno imala tri različite fasade, poluotvoren prostor koji je spajao spoljašnjost i unutrašnjost, kao i baštu u kojoj se nalazio veliki vodopad.

„Casa Vicens“ je bila podeljena na četiri sprata: podrum koji je služio kao skladište; prizemlje u kome se nalazila dnevna soba, trpezarija i kuhinja; prvi sprat sa spavaćim sobama i poslednji sprat za poslugu.

Gaudijev prijatelj je 1925. godine kuću preuredio tako što je tri sprata pretvorio u tri odvojena stana i zamenio stepenište. Između 1935. i 1964. godine, kuća je pretrpela još nekoliko promena uređenja, nakon čega je zadržala današnji izgled.

„Morabanc Group“ kupila je 2014. godine kuću sa ciljem da je otvori za javnost. Od tada se u njoj sprovodilo renoviranje koje je obezbedilo najpribližniji dizajn onom prvobitnom iz 1925. godine, gde se na svakom spratu nalaze drugačije muzejske prostorije.

Na prizemlju je deo za doček posetilaca, dok prostorije na prvom i drugom spratu sadrže stalnu izložbu sa informacijama o kući, pored drugih stalnih izložbi.

Stepenište je takođe vraćeno u prvobitno stanje, u podrumu se nalaze knjižara i suvenirnica, a u bašti kafe bar.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...