Ljajić: Uskoro poziv za privatizaciju Kuršumlijske banje

03. April 2018

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da će ovog meseca biti objavljen javni poziv za privatizaciju Kuršumlijske banje - navodi se na sajtu resornog ministarstva.

Ljajić je za vesti televizije Prva rekao da će ove godine biti pokrenut proces privatizacije i drugih banja u Srbiji i istakao da ima zainteresovanih za više njih.

- Urađena je procena vrednosti Kuršumlijske banje i očekujemo da će sigurno ovog meseca biti objavljen javni poziv - izjavio je on, dodajući da će svi moći da konkurišu.

Ministar je naveo da je najozbiljniji kandidat akcionarsko društvo "Planinka”, koje već upravlja Lukovskom i Prolom banjom.

- Mi smo doneli odluku na radnoj grupi da se uradi procena vrednosti svih banja, pošto imamo stare procene koje nisu realne. Želimo da utvrdimo realnu tržišnu vrednost svih banja i to će biti polazna cena na osnovu koje će se praviti javni poziv - rekao je potpredsednik.

On je još dodao da su imovinsko-pravni odnosi svakako najveći problem, ali da nisu jedini, pošto ima i skrivenih ili manje skrivenih opstrukcija u tom procesu.

- Ali, održavanje statusa kvo nije dobro ni za koga, niti za korisnike koji zalužuju bolje uslove u tim banjama, iako imamo banje koje su u odličnom stanju i primaju sve veći broj turista - naveo je Ljajić.

Govoreći o vaučerima, ministar je izjavio da je u prva tri meseca izdato 30.000 vaučera, što je za 30 odsto veći broj nego u istom periodu prošle godine i da očekuje da će ove godine biti izdato više od 100.000 vaučera. Građani su najviše zainteresovani za Prolom banju, Lukovsku banju, Sokobanju, Zlatibor i druge destinacije.

Takođe, dodao je ministar, trenutno je prijavljeno više od 900 ugostitelja u čijim objektima građani mogu da iskoriste svoje vaučere.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...