Koliko će Trampova pobeda uticati na turističku industriju?

11. Novembar 2016
Koliko će Trampova pobeda uticati na turističku industriju?

Jedna od najkontroverznijih predsedničkih kampanja u SAD je završena, a pobeda republikanskog kandidata Donalda Trampa nad protivnicom iz demokratskog tabora Hilari Klinton – šokirala je i iznenadila svet. Imajući u vidu otvorene negativne stavove novog predsednika prema pripadnicima određenih nacionalnosti, postavlja se pitanje – koliko će Trampov izbor za predsednika SAD uticati na turizam u ovoj zemlji, ali i globalno?

U svojoj kampanji, Tramp se nije posebno obraćao turističkoj branši, ali je ukazao na smanjenje broja zaposlenih zbog globalizacije. Takođe, govorio je o preispitivanju obnovljenih odnosa sa Kubom, zabrani muslimanima da uđu u SAD (iako je sajt „Trump Hotels“ izuzetno internacionalan, dostupan na nekoliko jezika, uključujući i arapski), i izgradnji zida duž granice sa Meksikom.

Niko ne može predvideti budućnost, ali je izvesno da postoji zabrinutost da nova američka bezbednosna politika može uticati na smanjenje migracija i turističkih dolazaka iz Meksika u SAD. Takođe, eventualna zabrana dolaska u SAD muslimanskim posetiocima mogla bi naneti štetu američkom budžetu za 71 milijardu dolara i smanjiti do 132.000 radnih mesta godišnje – navodi "Euromonitor". Podsetimo samo na reklamni slogan jordanske aviokompanije „Royal Jordanian“ na dan izbora, koji je glasio: „U slučaju da on pobedi... Putujte u SAD dok vam je to još dozvoljeno!“. Zbog ovakve politike, moglo bi doći do ekonomskog pada koji će uticati na Amerikance da manje troše na putovanjima, bilo u zemlji ili inostranstvu (a poznato je da je američko emitivno tržište, odmah nakon kineskog, najveće na svetu).

Zanimljivo je primetiti da Donald Tramp, iako u svom vlasništvu ima kompaniju uključenu u hotelsku industriju, tokom trke za ulazak u Belu kuću nije imao verbalnu niti finansijsku podršku svojih kolega turističkih lidera, izuzev dvojice direktora kazina. Štaviše, tokom kampanje, „Tramp Hoteli“ prolazili su kroz krizu: broj ukupnih rezervacija u ovim hotelima na „Hipmunk-u“ pao je za 59% u odnosu na prethodnu godinu! Međutim, činjenica da je Tramp sada novi predsednik SAD, mogla bi popraviti štetu koja je naneta ovom brendu, jer će gosti želeti da odsednu u „predsednikovom hotelu“ – tvrde analitičari.  

Tramp je u svom pobedničkom govoru 9. novembra, istakao da planira obnovu infrastrukture u zemlji.

- Uredićemo gradove u unutrašnjosti i obnoviti naše autoputeve, mostove, tunele, aerodrome, škole i bolnice. Na obnovi infrastrukture zaposlićemo milione naših ljudi – rekao je on, obećavši da će za obnovu infrastrukture izdvojiti oko 1 trilion dolara.

Možda je i ta izjava uticala da se nakon njegove pobede, sudeći po komentarima na portalu "Skift", znatno popravi mišljenje svetskih lidera turističke industrije o mogućem Trampovom uticaju na ovu granu privrede. Njihove reakcije kreću od relativno pesimističkih („Euromonitor") ka pozitivnim, poput privremenog direktora "Priceline Group" Džefrija Bojda, koji je izrazio optimizam u vezi sa izborima, ukazujući da će izbor republikanskog predsednika dovesti do stvaranja povoljnije poslovne klime. Međutim, većina njih zaključuje da je još uvek rano govoriti o tome kakve se sve nove političke mere mogu očekivati:

Expedia: "Završetak ove izborne sezone označava kraj burne godine u političkom smislu. Mi se nadamo da ćemo sa izborima iza nas nastaviti da sarađujemo sa liderima obe strane, kako bismo osigurali da putovanja ostanu prioritet u Vašingtonu i ostalim gradovima širom zemlje".  

The Priceline Group: "Pre svega, sa republikanskim predsednikom i kongresom, mogli bismo imati povoljniji ambijent za poslovanje u SAD, a možda i priliku za korporativne poreske reforme. Ali ostaje da se vidi da li će se Trampova predizborna retorika odraziti na prioritete u kongresu i da li će se ponašanje međunarodnih putnika zbog toga promeniti".

Predsednik Američke turističke asocijacije, Roger Dow: "Čestitam novoizabranom predsedniku Trampu u ime američke zajednice za turizam i putovanja. Uveren sam da će on biti vredan saveznik u unapređenju nekih od ključnih prioriteta naše industrije. Gospodin Tramp je pokazao tokom svoje kampanje da turistička i infrastrukturna pitanja zauzimaju njegovu pažnju, i mi smo spremni da posavetujemo njegovu administraciju u ostvarenju ciljeva koje je on proklamovao u ovim oblastima. Ohrabreni smo velikim iskustvom koje gospodin Tramp ima u biznisu i hotelskoj industriji, kao i činjenicom da je tokom kampanje eksplicitno ukazao na izazove sa kojima se suočavaju naši nacionalni aerodromi i vazduhoplovni bezbednosni sistem. On je izrazio veliki entuzijazam za modernizaciju naših puteva, železnica i aerodroma, obećavši da će investirati u reformu infrastrukture".

Euromonitor: "Direktan uticaj na turizam imaće Trampova politika prema migrantima i turistima iz Meksika i muslimanskih zemalja. Iako bi takva politika mogla da dovede do ekonomskog pada i negativnog uticaja na širok spektar tržišta, taj uticaj ipak neće biti katastrofalan. Osim toga, to može biti šansa za razvoj domaćih američkih brendova, i onih čija je marketinška poruka u skladu sa Trampovom retorikom, zasnovanoj na nostalgiji, lokalizmu i nasleđu“.

Marriott International: „Ishod proteklih izbora i njihova mogućnost da utiču na naše poslovanje zavisi od zajedničkog rada administracije i kongresa, i još uvek je rano govoriti kako će se ti odnosi razvijati i kakva politika će biti prioritetna. Mi ćemo se i dalje fokusirati na unapređenje prioriteta koji podržavaju naše poslovanje i saradnike, a to su: sveobuhvatna imigraciona reforma, investicije u infrastrukturu, jednakost na radnom mestu, rast putovanja, zaštita mogućnosti da poslujemo na Kubi i usvajanje poreske politike koja jača američku ekonomiju“.

TripAdvisor: „TripAdvisor“ ima dozvolu za obavljanje poslova u Kubi, što bi trebalo da se nastavi i u narednoj administraciji. Iako je suviše rano da se govori kakve će biti mere Trampove administracije prema Kubi i mnogim drugim pitanjima, nadamo se da će ova poslovna prilika za Amerikance nastaviti da se razvija i širi tokom vremena. Misija „TripAdvisor-a“ je da ujedini ljude snagom putovanja, i to se ne menja, bez obzira ko je na vlasti“.

Predsednik i generalni direktor Norwegian Cruise Line Holdings na Kubi, Frank Del Rio: „Pobedom gospodina Trampa i njegovom željom da razvija našu ekonomiju, zajedno sa činjenicom da republikanci kontrolišu oba doma kongresa, ja sam optimističniji nego ikada da će sankcije prema Kubi uskoro biti ukinute, čime se u potpunosti otvaraju vrata za napredak privrede i poslovanja između naše dve zemlje“.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Otkrijte Orijent sa
17. Januar 2020
Ljubitelji putovanja sa ovih prostora najčešće nemaju priliku da posete Saudijsku...
Turizam
MK grupa planira kupovinu dela luke u Trstu?
17. Januar 2020
Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić razmišlja da kupi luku u Trstu, između dokova dva i...
Turizam
Lonely Planet: Butan najbolja destinacija koju treba posetiti u 2020.
16. Januar 2020
Lonely Planet je nedavno objavio listu najboljih destinacija koje treba posetiti u 2020. godini,...
Turizam
Javni prevoz Beograda dostupan na Google mapi
16. Januar 2020
Građanima Srbije i svim korisnicima javnog prevoza grada Beograda dostupni su na Google mapi...