Koliko će Trampova pobeda uticati na turističku industriju?

11. Novembar 2016
Koliko će Trampova pobeda uticati na turističku industriju?

Jedna od najkontroverznijih predsedničkih kampanja u SAD je završena, a pobeda republikanskog kandidata Donalda Trampa nad protivnicom iz demokratskog tabora Hilari Klinton – šokirala je i iznenadila svet. Imajući u vidu otvorene negativne stavove novog predsednika prema pripadnicima određenih nacionalnosti, postavlja se pitanje – koliko će Trampov izbor za predsednika SAD uticati na turizam u ovoj zemlji, ali i globalno?

U svojoj kampanji, Tramp se nije posebno obraćao turističkoj branši, ali je ukazao na smanjenje broja zaposlenih zbog globalizacije. Takođe, govorio je o preispitivanju obnovljenih odnosa sa Kubom, zabrani muslimanima da uđu u SAD (iako je sajt „Trump Hotels“ izuzetno internacionalan, dostupan na nekoliko jezika, uključujući i arapski), i izgradnji zida duž granice sa Meksikom.

Niko ne može predvideti budućnost, ali je izvesno da postoji zabrinutost da nova američka bezbednosna politika može uticati na smanjenje migracija i turističkih dolazaka iz Meksika u SAD. Takođe, eventualna zabrana dolaska u SAD muslimanskim posetiocima mogla bi naneti štetu američkom budžetu za 71 milijardu dolara i smanjiti do 132.000 radnih mesta godišnje – navodi "Euromonitor". Podsetimo samo na reklamni slogan jordanske aviokompanije „Royal Jordanian“ na dan izbora, koji je glasio: „U slučaju da on pobedi... Putujte u SAD dok vam je to još dozvoljeno!“. Zbog ovakve politike, moglo bi doći do ekonomskog pada koji će uticati na Amerikance da manje troše na putovanjima, bilo u zemlji ili inostranstvu (a poznato je da je američko emitivno tržište, odmah nakon kineskog, najveće na svetu).

Zanimljivo je primetiti da Donald Tramp, iako u svom vlasništvu ima kompaniju uključenu u hotelsku industriju, tokom trke za ulazak u Belu kuću nije imao verbalnu niti finansijsku podršku svojih kolega turističkih lidera, izuzev dvojice direktora kazina. Štaviše, tokom kampanje, „Tramp Hoteli“ prolazili su kroz krizu: broj ukupnih rezervacija u ovim hotelima na „Hipmunk-u“ pao je za 59% u odnosu na prethodnu godinu! Međutim, činjenica da je Tramp sada novi predsednik SAD, mogla bi popraviti štetu koja je naneta ovom brendu, jer će gosti želeti da odsednu u „predsednikovom hotelu“ – tvrde analitičari.  

Tramp je u svom pobedničkom govoru 9. novembra, istakao da planira obnovu infrastrukture u zemlji.

- Uredićemo gradove u unutrašnjosti i obnoviti naše autoputeve, mostove, tunele, aerodrome, škole i bolnice. Na obnovi infrastrukture zaposlićemo milione naših ljudi – rekao je on, obećavši da će za obnovu infrastrukture izdvojiti oko 1 trilion dolara.

Možda je i ta izjava uticala da se nakon njegove pobede, sudeći po komentarima na portalu "Skift", znatno popravi mišljenje svetskih lidera turističke industrije o mogućem Trampovom uticaju na ovu granu privrede. Njihove reakcije kreću od relativno pesimističkih („Euromonitor") ka pozitivnim, poput privremenog direktora "Priceline Group" Džefrija Bojda, koji je izrazio optimizam u vezi sa izborima, ukazujući da će izbor republikanskog predsednika dovesti do stvaranja povoljnije poslovne klime. Međutim, većina njih zaključuje da je još uvek rano govoriti o tome kakve se sve nove političke mere mogu očekivati:

Expedia: "Završetak ove izborne sezone označava kraj burne godine u političkom smislu. Mi se nadamo da ćemo sa izborima iza nas nastaviti da sarađujemo sa liderima obe strane, kako bismo osigurali da putovanja ostanu prioritet u Vašingtonu i ostalim gradovima širom zemlje".  

The Priceline Group: "Pre svega, sa republikanskim predsednikom i kongresom, mogli bismo imati povoljniji ambijent za poslovanje u SAD, a možda i priliku za korporativne poreske reforme. Ali ostaje da se vidi da li će se Trampova predizborna retorika odraziti na prioritete u kongresu i da li će se ponašanje međunarodnih putnika zbog toga promeniti".

Predsednik Američke turističke asocijacije, Roger Dow: "Čestitam novoizabranom predsedniku Trampu u ime američke zajednice za turizam i putovanja. Uveren sam da će on biti vredan saveznik u unapređenju nekih od ključnih prioriteta naše industrije. Gospodin Tramp je pokazao tokom svoje kampanje da turistička i infrastrukturna pitanja zauzimaju njegovu pažnju, i mi smo spremni da posavetujemo njegovu administraciju u ostvarenju ciljeva koje je on proklamovao u ovim oblastima. Ohrabreni smo velikim iskustvom koje gospodin Tramp ima u biznisu i hotelskoj industriji, kao i činjenicom da je tokom kampanje eksplicitno ukazao na izazove sa kojima se suočavaju naši nacionalni aerodromi i vazduhoplovni bezbednosni sistem. On je izrazio veliki entuzijazam za modernizaciju naših puteva, železnica i aerodroma, obećavši da će investirati u reformu infrastrukture".

Euromonitor: "Direktan uticaj na turizam imaće Trampova politika prema migrantima i turistima iz Meksika i muslimanskih zemalja. Iako bi takva politika mogla da dovede do ekonomskog pada i negativnog uticaja na širok spektar tržišta, taj uticaj ipak neće biti katastrofalan. Osim toga, to može biti šansa za razvoj domaćih američkih brendova, i onih čija je marketinška poruka u skladu sa Trampovom retorikom, zasnovanoj na nostalgiji, lokalizmu i nasleđu“.

Marriott International: „Ishod proteklih izbora i njihova mogućnost da utiču na naše poslovanje zavisi od zajedničkog rada administracije i kongresa, i još uvek je rano govoriti kako će se ti odnosi razvijati i kakva politika će biti prioritetna. Mi ćemo se i dalje fokusirati na unapređenje prioriteta koji podržavaju naše poslovanje i saradnike, a to su: sveobuhvatna imigraciona reforma, investicije u infrastrukturu, jednakost na radnom mestu, rast putovanja, zaštita mogućnosti da poslujemo na Kubi i usvajanje poreske politike koja jača američku ekonomiju“.

TripAdvisor: „TripAdvisor“ ima dozvolu za obavljanje poslova u Kubi, što bi trebalo da se nastavi i u narednoj administraciji. Iako je suviše rano da se govori kakve će biti mere Trampove administracije prema Kubi i mnogim drugim pitanjima, nadamo se da će ova poslovna prilika za Amerikance nastaviti da se razvija i širi tokom vremena. Misija „TripAdvisor-a“ je da ujedini ljude snagom putovanja, i to se ne menja, bez obzira ko je na vlasti“.

Predsednik i generalni direktor Norwegian Cruise Line Holdings na Kubi, Frank Del Rio: „Pobedom gospodina Trampa i njegovom željom da razvija našu ekonomiju, zajedno sa činjenicom da republikanci kontrolišu oba doma kongresa, ja sam optimističniji nego ikada da će sankcije prema Kubi uskoro biti ukinute, čime se u potpunosti otvaraju vrata za napredak privrede i poslovanja između naše dve zemlje“.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...