Deset Trampovih hotelskih i stambenih kula širom sveta

14. Novembar 2016
Deset Trampovih hotelskih i stambenih kula širom sveta

Pre nego što je počeo da se bavi politikom i ušao u trku za Belu kuću, Donald Tramp se veoma uspešno bavio izgadnjom i razvojem nekretnina.

Američki biznismen i aktuelni, 45. predsednik SAD, preuzeo je kompaniju svog oca 1971. godine, i od tada je proširio svoje carstvo koje je započeo u Njujorku i na ostatak sveta.

Najprepoznatljivije Trampove nekretnine su njegove stambene i hotelske kule. U nastavku će biti prikazano njih 10:

Trump Tower, Njujork



Ova 58-spratna zgrada nalazi se na 5 Aveniji na Menhetnu. Ovde su smeštene glavne kancelarije Donalda Trampa, a takođe je tu i sedište njegove predsedničke kampanje.

Kulu je projektovao američki arhitekta Der Scutt, a izgrađena je 1983. godine. Odlikuje je stepenasto zasađeno drveće koje se nalazi u okviru cik-cak fasade.

Trump International Hotel and Tower, Čikago



Firma poklonik nebodera - Skidmore, Owings i Merrill (SOK) je dobila zadatak da projektuje ovu 423,4 metara visoku kulu u okviru dela „Chicago River“.

Trump je prvobitno najavio da će ovo biti najviša zgrada na svetu, ali planovi su skalirali nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Trump Ocean Club, Panama City



Kolumbijska firma Arias Serna Saravia stoji iza jedinog latino-američkog Trampovog projekta.

Ova kula izgrađena je 2011. godine. Njena forma je nalik jedru i uključuje 369 hotelskih soba i 700 apartmana, a uz to ima i privatni klub na plaži u okviru sadržaja.

Trump Towers, Istanbul



Prva  Trampova kula „Trump Towers“ koja je sagrađena u Evropi je zaparvo sjedinjeni par – jedna je poslovna zgrada, a druga stambena koja sadrži više od 200 stanova. Uz njih se nalaze trgovački centar i multipleks bioskop koji ih povezuju.

Međutim, i turski vlasnik tornjeva i predsednik te zemlje navodno žele da uklone ime Trampa sa zgrade, nakon što je graditelj koji je postao političar imao negativne stavove o muslimanima.

Trump International Hotel and Tower, Toronto



Ovaj neboder koji je visok 277 metara predstavlja drugi najviši neboder u Kanadi. Projektovala ga je firma Zeidler Partnership Architects i nalazi se u finansijskoj četvrti Toronta. Kula uključuje 260 luksuznih hotelskih soba i 109 apartmana (stanova).

Zgrada je takođe imala problema vezanih za ime. Prošle godine gradonačelnik Toronta pozvao je svoje graditelje i grad da se distanciraju od Trampa nakon što je imao antimuslimanske opaske.

Trump World Tower, Njujork



Zatamljena bronzana stakla prekrivaju ovu stambenu kulu zlokobnog izgleda koja se nalazi na istočnoj strani Menhetna.

Kula ima 72 sprata i projekat je arhitekte Costasa Kondylisa. Završena  je 2001. godine i tu su snimljenje scene za krimi dramu iz 2007. godine „Before the Devil Knows You're Dead“.

Trump International Hotel, Las Vegas



Pustinja Nevade reflektuje zlatnu fasadu hotela i apartmansku zgradu. Kula se nalazi tik uz „zloglasni“ „Las Vegas Strip“.

Kula je sa svojih 200 metara najviša stambena zgrada u gradu. Trebalo je da dobije i blizanca uz nju 2008. godine, ali je projekat i dalje na čekanju.

Trump Towers, Sunny Isles Beach



Ove tri identične kule, svaka sa 271-jedinicom nalaze se rame uz rame uz obalu mora na Floridi u odmaralištu „Sunny Isles Beach“, severno od Majamija.

Zgrade imaju zaobljene balkone „isečene“ iz  bele fasade jer je u planu bilo da gledaju istovremeno u tri pravca. Projektovane su od strane lokalne arhitektonske firme Sieger Suarez.

Trump SoHo, Njujork



Ova 46-spratna kula, obavijena dvostranim ogledalima, nalazi se u okviru Soho distrikta na Menhetnu. Projektovala ju je firma Handel Architects, dok je za enterijer bio zadužen David Rockwell iz Rockwell Group.

Označeni kao hotelski apartmani, ove jedinice ne mogu biti zakupljene od strane iste osobe više od 29 dana u periodu od 36 dana, odnosno više od 120 dana u godini.

Trump Tower, Manila



Stambena kula koja je u planu da bude završena ove godine u okviru „Century City“ u Makati u Manili postaće jedna od najviših zgrada na Filipinima.

Njen dizajn koji karakterišu oguljeni uglovi je osmislio arhitekta Jason Pomeroy dok je radio na Broadway Malyan u Aziji. Nakon toga je projekat prešao na njegovu novu firmu Pomeroy Studio kada je osnovana.

Izvor:
gradjevinarstvo.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...
Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...