Deset Trampovih hotelskih i stambenih kula širom sveta

14. Novembar 2016
Deset Trampovih hotelskih i stambenih kula širom sveta

Pre nego što je počeo da se bavi politikom i ušao u trku za Belu kuću, Donald Tramp se veoma uspešno bavio izgadnjom i razvojem nekretnina.

Američki biznismen i aktuelni, 45. predsednik SAD, preuzeo je kompaniju svog oca 1971. godine, i od tada je proširio svoje carstvo koje je započeo u Njujorku i na ostatak sveta.

Najprepoznatljivije Trampove nekretnine su njegove stambene i hotelske kule. U nastavku će biti prikazano njih 10:

Trump Tower, NjujorkOva 58-spratna zgrada nalazi se na 5 Aveniji na Menhetnu. Ovde su smeštene glavne kancelarije Donalda Trampa, a takođe je tu i sedište njegove predsedničke kampanje.

Kulu je projektovao američki arhitekta Der Scutt, a izgrađena je 1983. godine. Odlikuje je stepenasto zasađeno drveće koje se nalazi u okviru cik-cak fasade.

Trump International Hotel and Tower, ČikagoFirma poklonik nebodera - Skidmore, Owings i Merrill (SOK) je dobila zadatak da projektuje ovu 423,4 metara visoku kulu u okviru dela „Chicago River“.

Trump je prvobitno najavio da će ovo biti najviša zgrada na svetu, ali planovi su skalirali nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Trump Ocean Club, Panama CityKolumbijska firma Arias Serna Saravia stoji iza jedinog latino-američkog Trampovog projekta.

Ova kula izgrađena je 2011. godine. Njena forma je nalik jedru i uključuje 369 hotelskih soba i 700 apartmana, a uz to ima i privatni klub na plaži u okviru sadržaja.

Trump Towers, IstanbulPrva  Trampova kula „Trump Towers“ koja je sagrađena u Evropi je zaparvo sjedinjeni par – jedna je poslovna zgrada, a druga stambena koja sadrži više od 200 stanova. Uz njih se nalaze trgovački centar i multipleks bioskop koji ih povezuju.

Međutim, i turski vlasnik tornjeva i predsednik te zemlje navodno žele da uklone ime Trampa sa zgrade, nakon što je graditelj koji je postao političar imao negativne stavove o muslimanima.

Trump International Hotel and Tower, TorontoOvaj neboder koji je visok 277 metara predstavlja drugi najviši neboder u Kanadi. Projektovala ga je firma Zeidler Partnership Architects i nalazi se u finansijskoj četvrti Toronta. Kula uključuje 260 luksuznih hotelskih soba i 109 apartmana (stanova).

Zgrada je takođe imala problema vezanih za ime. Prošle godine gradonačelnik Toronta pozvao je svoje graditelje i grad da se distanciraju od Trampa nakon što je imao antimuslimanske opaske.

Trump World Tower, NjujorkZatamljena bronzana stakla prekrivaju ovu stambenu kulu zlokobnog izgleda koja se nalazi na istočnoj strani Menhetna.

Kula ima 72 sprata i projekat je arhitekte Costasa Kondylisa. Završena  je 2001. godine i tu su snimljenje scene za krimi dramu iz 2007. godine „Before the Devil Knows You're Dead“.

Trump International Hotel, Las Vegas