Knjiga "Zlatibore pitaj Taru" promoviše turističke vrednosti kroz prizmu tradicije i kulturnih posebnosti ovog područja

11. Mart 2024
Foto: Promo
Foto: Promo

"Zlatibore pitaj Taru" je publikacija autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović koja je tek izašla iz štampe, a čiji izdavači su JP "Nacionalni park Tara", TO "Tara-Drina" Bajina Bašta i TO "Zlatibor". Knjiga je dvojezična, na srpskom i engleskom jeziku i nastala je sa osnovim ciljem promocije turističkih vrednosti zlatiborsko - tarskog kraja kroz prizmu tradicije i kulturnih posebnosti ovog područja.

Pored toga što je lep primer zajedničke saradnje više institucija, ova knjiga na primamljiv način uvezuje priču o prošlosti i tradiciji sa promocijom kulturne baštine i turizma vodećih srpskih turističkih destinacija. Kroz zanimljive i edukativne tekstove uz izuzetne ilustracije Biljane Mihajlovićova knjiga „Zlatibore pitaj Taru“, koja počinje pričom o čuvenoj istoimenoj pesmi Mihaila Ćupovića, donosi obilje informacija o Tari i Zlatiboru, graditeljstvu i narodnim nošnjama ovog područja, turističkim atrakcijama, legendama i predanjima, starim zanatima, autentičnoj hrani i slično.

Kao što i sami autori navode, knjiga je namenjena za sve od 7 do 107 godina. Najmlađi da se nauče i zabave, a stariji da dopune znanje, da se podsete, ali i podiče i ponose bogatim kulturno-istorijskim nasleđem koje su nam preci ostavili i atrakcijama koje nam je priroda darovala.

Iako posvećena, pre svega, bajinobaštanskom i čajetinskom kraju, ova knjiga je zasad jedinstven primer atraktivno predstavljene kulturne baštine, predanja i turizma i na neki način oslikava svu lepotu celokupne srpske tradicije, nasleđa i jedinstvene prirode. Sudeći po prvim reakcijama, sigurni smo da će ona biti rado čitana, ali i originalan poklon za sve ljubitelje prirode, tradicije i jednog lepog i malo romantičnog pogleda na našu prošlost i nasleđe od predaka.

Turistička organizacija Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...