Knjiga "Zlatibore pitaj Taru" promoviše turističke vrednosti kroz prizmu tradicije i kulturnih posebnosti ovog područja

11. March 2024
Foto: Promo
Foto: Promo

 "Zlatibore pitaj Taru" je publikacija autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović koja je tek izašla iz štampe, a čiji izdavači su JP "Nacionalni park Tara", TO "Tara-Drina" Bajina Bašta i TO "Zlatibor". Knjiga je dvojezična, na srpskom i engleskom jeziku i nastala je sa osnovim ciljem promocije turističkih vrednosti zlatiborsko - tarskog kraja kroz prizmu tradicije i kulturnih posebnosti ovog područja.

Pored toga što je lep primer zajedničke saradnje više institucija, ova knjiga na primamljiv način uvezuje priču o prošlosti i tradiciji sa promocijom kulturne baštine i turizma vodećih srpskih turističkih destinacija. Kroz zanimljive i edukativne tekstove uz izuzetne ilustracije Biljane Mihajlovićova knjiga „Zlatibore pitaj Taru“, koja počinje pričom o čuvenoj istoimenoj pesmi Mihaila Ćupovića, donosi obilje informacija o Tari i Zlatiboru, graditeljstvu i narodnim nošnjama ovog područja, turističkim atrakcijama, legendama i predanjima, starim zanatima, autentičnoj hrani i slično.

Kao što i sami autori navode, knjiga je namenjena za sve od 7 do 107 godina. Najmlađi da se nauče i zabave, a stariji da dopune znanje, da se podsete, ali i podiče i ponose bogatim kulturno-istorijskim nasleđem koje su nam preci ostavili i atrakcijama koje nam je priroda darovala.

Iako posvećena, pre svega, bajinobaštanskom i čajetinskom kraju, ova knjiga je zasad jedinstven primer atraktivno predstavljene kulturne baštine, predanja i turizma i na neki način oslikava svu lepotu celokupne srpske tradicije, nasleđa i jedinstvene prirode. Sudeći po prvim reakcijama, sigurni smo da će ona biti rado čitana, ali i originalan poklon za sve ljubitelje prirode, tradicije i jednog lepog i malo romantičnog pogleda na našu prošlost i nasleđe od predaka.

Turistička organizacija Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Počela izgradnja najvećeg aerodroma na svetu
24. May 2024
Potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Rašid Al...
Tourism
Zapadni Balkan kao jedna turistička destinacija
23. May 2024
U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora...
Tourism
Air France povećava broj letova i uvodi nove destinacije u zimskoj sezoni 2024-2025
22. May 2024
Tokom zimskog reda letenja, tačnije od novembra 2024. do marta 2025. godine, francuski...
Tourism
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse
22. May 2024
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse za studente četvrte godine, master studija,...