Knjiga "Zlatibore pitaj Taru" promoviše turističke vrednosti kroz prizmu tradicije i kulturnih posebnosti ovog područja

11. March 2024
Foto: Promo
Foto: Promo

 "Zlatibore pitaj Taru" je publikacija autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović koja je tek izašla iz štampe, a čiji izdavači su JP "Nacionalni park Tara", TO "Tara-Drina" Bajina Bašta i TO "Zlatibor". Knjiga je dvojezična, na srpskom i engleskom jeziku i nastala je sa osnovim ciljem promocije turističkih vrednosti zlatiborsko - tarskog kraja kroz prizmu tradicije i kulturnih posebnosti ovog područja.

Pored toga što je lep primer zajedničke saradnje više institucija, ova knjiga na primamljiv način uvezuje priču o prošlosti i tradiciji sa promocijom kulturne baštine i turizma vodećih srpskih turističkih destinacija. Kroz zanimljive i edukativne tekstove uz izuzetne ilustracije Biljane Mihajlovićova knjiga „Zlatibore pitaj Taru“, koja počinje pričom o čuvenoj istoimenoj pesmi Mihaila Ćupovića, donosi obilje informacija o Tari i Zlatiboru, graditeljstvu i narodnim nošnjama ovog područja, turističkim atrakcijama, legendama i predanjima, starim zanatima, autentičnoj hrani i slično.

Kao što i sami autori navode, knjiga je namenjena za sve od 7 do 107 godina. Najmlađi da se nauče i zabave, a stariji da dopune znanje, da se podsete, ali i podiče i ponose bogatim kulturno-istorijskim nasleđem koje su nam preci ostavili i atrakcijama koje nam je priroda darovala.

Iako posvećena, pre svega, bajinobaštanskom i čajetinskom kraju, ova knjiga je zasad jedinstven primer atraktivno predstavljene kulturne baštine, predanja i turizma i na neki način oslikava svu lepotu celokupne srpske tradicije, nasleđa i jedinstvene prirode. Sudeći po prvim reakcijama, sigurni smo da će ona biti rado čitana, ali i originalan poklon za sve ljubitelje prirode, tradicije i jednog lepog i malo romantičnog pogleda na našu prošlost i nasleđe od predaka.

Turistička organizacija Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...