Kineski turoperateri posetili Srbiju

15. Mart 2018
Foto: TONS
Foto: TONS

Turistička organizacija Srbije (TOS) u saradnji sa Evropskom turističkom komisijom, a povodom promocije godine turizma EU i Kine (2018 EU-China Year of Tourism)*, organizovala je studijsku posetu grupe kineskih turoperatera u periodu od 11. do 15. marta u cilju promocije turističkih potencijala Srbije.

Kako bi se Srbija uspešno uključila u itinerere kineskih turoperatera i u 2018. godini, Turistička organizacija Srbije je prilikom posete gostiju iz Kine održala sastanke sa turističkom privredom i turoperaterima iz naše zemlje.

Tokom boravka, kineski turoperateri obišli su manastir Manasiju, Zlatibor i Mokru Goru, Topolu, Sremske Karlovce, Novi Sad i Beograd.

Na svim ovim lokalitetima imali su priliku da upoznaju prirodna bogatstva i bogato kulturno nasleđe, a ujedno su uživali i u gastronomskim čarolijama.

Nakon ove studijske posete, od 14. do 18. marta 2018. godine, u organizaciji TOS-a, a uz podršku avio kompanije Qatar Airways, po prvi put u Srbiji boravi studijska grupa iz Čengdua – glavnog grada provincije Sečuan koja se nalazi na zapadu Kine.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u januaru 2018. godine Srbija je ostvarila rast  broja noćenja kineskih turista od 137% u odnosu na januar 2017. godine.

Gosti iz Kine i u Novom Sadu

Turistička organizacija Novog Sada prezentovala je "srpsku Atinu" i njenu okolinu kao turističku destinaciju za više od 15 turoperatera iz Kine, koji imaju posebna interesovanja za city break ture, kulturnu ponudu, vinske ture, manifestacije i događaje za porodične grupe koje se pripremaju za obilazak Balkana.

- Za naše uvažene goste iz Kine, koji uglavnom predstavljaju menadžere prodaje i dirketore agencija, TONS je organizovao posebnu pešačku turu obilaska centra grada i Petrovaradinske tvrđave. Kako su se svi predstavnici ove grupe našli prvi put u Srbiji, Novi Sad im je ostavio izuzetno dobar utisak jer nisu bili upoznati sa toliko raznovrsnom istorijom, kulturom i arhitekturom ovog područja - kazuju iz TONS.

Na kraju ture obilaska, ugošćeni su u jednoj od novosadskih čardi gde su bili u mogućnosti da se upoznaju sa ponudom vina i domaćih specijaliteta.

.........

*Turistička godina EU-Kina (ECTI) pokrenuta je 19. januara 2018. godine u Veneciji. Ova inicijativa, dogovorena na samitu EU u Kini 2017. godine, ima za cilj podržavanje razvoja novih i boljih putnih pravaca, promovišući interkulturno razumevanje i unapređenje putovanja i turističkih iskustava, uključujući veću promociju i održiviji turizam.

Turistička godina EU-Kina će obuhvatiti niz kampanja putem javno-privatnih partnerstava, poslovnih samita i poslovnih susreta za turističke operatere, finansiranih iz programa COSME.

Evropa je vodeća destinacija za dolaske međunarodnih turista širom sveta. Prema podacima Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), Kina nastavlja da konsoliduje svoju poziciju kao najveće svetsko tržište u pogledu putovanja i rashoda.

Pored toga, prema Evropskom turističkom komitetu (ETC), kineski turisti će potrošiti više u Evropi nego putnici sa drugih prekomorskih tržišta, što je veoma značajno za Srbiju kao turističko tržište.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
40 godina modernog turizma na Kopaoniku
30. Jul 2021
Ove godine, neodvojivi jedan od drugog, hotel Grand i Nacionalni park Kopaonik, slave 40 godina...
Turizam
Spoj muzike i luksuza u hotelu Viceroy Kopaonik Srbija
26. Jul 2021
V - Fest By Viceroy debituje ovog leta sa poznatim muzičkim zvezdama i najboljim provodom na...
Turizam
Rezervat prirode JANKOVE BARE na Kopaoniku uređen za posetioce
22. Jul 2021
JP Nacionalni Park Kopaonik i MK Resort uredili za posetioce prirodnu atrakciju Jankove bare...
Turizam
Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore: U odnosu na 2019. broj turista porastao 9 puta
20. Jul 2021
Prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije, na dan 16. jul 2021. u Crnoj...