Kineski turoperateri posetili Srbiju

15. March 2018
Foto: TONS
Foto: TONS

Turistička organizacija Srbije (TOS) u saradnji sa Evropskom turističkom komisijom, a povodom promocije godine turizma EU i Kine (2018 EU-China Year of Tourism)*, organizovala je studijsku posetu grupe kineskih turoperatera u periodu od 11. do 15. marta u cilju promocije turističkih potencijala Srbije.

Kako bi se Srbija uspešno uključila u itinerere kineskih turoperatera i u 2018. godini, Turistička organizacija Srbije je prilikom posete gostiju iz Kine održala sastanke sa turističkom privredom i turoperaterima iz naše zemlje.

Tokom boravka, kineski turoperateri obišli su manastir Manasiju, Zlatibor i Mokru Goru, Topolu, Sremske Karlovce, Novi Sad i Beograd.

Na svim ovim lokalitetima imali su priliku da upoznaju prirodna bogatstva i bogato kulturno nasleđe, a ujedno su uživali i u gastronomskim čarolijama.

Nakon ove studijske posete, od 14. do 18. marta 2018. godine, u organizaciji TOS-a, a uz podršku avio kompanije Qatar Airways, po prvi put u Srbiji boravi studijska grupa iz Čengdua – glavnog grada provincije Sečuan koja se nalazi na zapadu Kine.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u januaru 2018. godine Srbija je ostvarila rast  broja noćenja kineskih turista od 137% u odnosu na januar 2017. godine.

Gosti iz Kine i u Novom Sadu

Turistička organizacija Novog Sada prezentovala je "srpsku Atinu" i njenu okolinu kao turističku destinaciju za više od 15 turoperatera iz Kine, koji imaju posebna interesovanja za city break ture, kulturnu ponudu, vinske ture, manifestacije i događaje za porodične grupe koje se pripremaju za obilazak Balkana.

- Za naše uvažene goste iz Kine, koji uglavnom predstavljaju menadžere prodaje i dirketore agencija, TONS je organizovao posebnu pešačku turu obilaska centra grada i Petrovaradinske tvrđave. Kako su se svi predstavnici ove grupe našli prvi put u Srbiji, Novi Sad im je ostavio izuzetno dobar utisak jer nisu bili upoznati sa toliko raznovrsnom istorijom, kulturom i arhitekturom ovog područja - kazuju iz TONS.

Na kraju ture obilaska, ugošćeni su u jednoj od novosadskih čardi gde su bili u mogućnosti da se upoznaju sa ponudom vina i domaćih specijaliteta.

.........

*Turistička godina EU-Kina (ECTI) pokrenuta je 19. januara 2018. godine u Veneciji. Ova inicijativa, dogovorena na samitu EU u Kini 2017. godine, ima za cilj podržavanje razvoja novih i boljih putnih pravaca, promovišući interkulturno razumevanje i unapređenje putovanja i turističkih iskustava, uključujući veću promociju i održiviji turizam.

Turistička godina EU-Kina će obuhvatiti niz kampanja putem javno-privatnih partnerstava, poslovnih samita i poslovnih susreta za turističke operatere, finansiranih iz programa COSME.

Evropa je vodeća destinacija za dolaske međunarodnih turista širom sveta. Prema podacima Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), Kina nastavlja da konsoliduje svoju poziciju kao najveće svetsko tržište u pogledu putovanja i rashoda.

Pored toga, prema Evropskom turističkom komitetu (ETC), kineski turisti će potrošiti više u Evropi nego putnici sa drugih prekomorskih tržišta, što je veoma značajno za Srbiju kao turističko tržište.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Dodeljena priznanja najboljima u kongresnom turizmu
16. November 2018
U organizaciji portala Kongresniturizam.com i specijalizovanog magazina SEEbtm, u Beogradu se...
Tourism
Kongresni centar Master proglašen najboljim u Jugoistočnoj Evropi
16. November 2018
Priznanje "SEEbtm Award" u kategoriji "Best Congress Venue" - najbolji...
Tourism
Niš objavio javni poziv za izgradnju akva parka na lokaciji Lozni kalem
16. November 2018
Grad Niš, Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove Gradske uprave, objavio je oglas za...
Tourism
Srbija dodatno pojačava promociju u Kini
15. November 2018
Nakon što je veliki broj novinara i organizatora putovanja iz Kine u prethodnom periodu...