Kako do kvalitetnijeg prevoza putnika u Srbiji?

02. Mart 2018
Kako do kvalitetnijeg prevoza putnika u Srbiji?

U Srbiji nikada nije sprovedeno sveobuhvatno istraživanje o zadovoljstvu kvalitetom prevoza putnika kakva se redovno sprovode u razvijenim zemljama. Ukoliko bi do toga došlo, otkrio bi se veliki broj problema sa kojima se suočavaju pre svega one kategorije stanovništva koje zbog studiranja ili posla prelaze i više od stotinu kilometara na dnevnom nivou.

- Nova ulaganja u unapređenje kvaliteta usluga po modelu razvijenih evropskih zemalja su neophodna, ali i nova regulativa kako bi na održiv način bio rešen problem odliva profesionalnih vozača koji u perspektivi može da postane i bezbednosni rizik - smatraju u kompaniji Arriva Litas koja posluje u okviru kompanije Arriva, koja obezbeđuje transportne usluge u 14 evropskih zemalja i ostvaruje godišnji promet od oko 2,2 milijаrde putnikа.

Kompanija Arriva deo je Deutsche Bahn grupe, a u Srbiji je prisutna od maja 2013. godine kada je preuzela vlasništvo nad  kompanijom „Veolia Transport Litas“. U Srbiji ima 880 zaposlenih  i 320 autobusa, a godišnje beleži 19,3 miliona pređenih kilometara. Pruža usluge javnog prevoza u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Braničevskom regionu, uz obavljanje međunarodnog, međumesnog, prigradskog, gradskog i vanlinijskog prevoza. U okviru kompanije posluje i istoimena turistička agencija i to sa predstavništvima u Beogradu i Požarevcu.

Iz ove kompanije ističu da je jedan od ključnih problema sa kojim se suočavaju svi prevoznici u Srbiji - odliv profesionalnih vozača koji u budućnosti može da postane i bezbednosni problem. Naime, više od pet hiljada profesionalnih vozača napustilo je Srbiju u proteklih nekoliko godina zbog boljih uslova za rad u Hrvatskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Sloveniji i Holandiji. Očekuje se da će taj trend nastaviti da raste i ove godine, a jedno od mogućih rešenja ovog problema je efikasniji sistem školovanja i obuke novih vozača, ali i prilagođavanje zakonske regulative na način na koji su to učinile druge zemlje regiona koje su takođe pogođene ovim problemom. 

Prema nekim procenama, u Srbiji je godišnje potrebno školovati i obučiti oko 2.000 profesionalnih vozača, kako bi se odgovorilo na potrebe domaćih i međunarodnih prevoznika. Ukoliko se ova norma ne ispuni, a nastavi sa masovnim odlivom vozača u inostranstvo, u Srbiji će dugoročno biti ugrožen redovan prevoz putnika u gradskom i prigradskom, ali i u regionalnom i međunarodnom saobraćaju.

Trenutno važeći Zakon o bezbednosti saobraćaja koji je usaglašen sa evropskom regulativom predviđa da svi koji završe školovanje za profesionalnog vozača mogu da voze kamion kad napune 21. godinu, dok vozači autobusa mogu da postanu tek sa navršene 24 godine. Zemlje regiona iskoristile su mogućnost koju im pruža evropsko zakonodavstvo da spuste ovu starosnu granicu, čime su delimično rešili ovaj gorući problem, ali i problem zapošljavanja mladih kao posebno ugrožene kategorije stanovništva.

- Školovanje novih kadrova, ali i kontinuirano ulaganje poslodavaca u zaposlene od suštinske je važnosti za unapređenje stanja u oblasti transporta i logistike u zemlji. Arriva u Srbiji zapošljava 880 radnika, pružajući im potrebne obuke, sigurno i podsticajno radno okruženje, kao i priliku da se usavršavaju i napreduju. Time  ujedno doprinosimo poboljšanju usluga autobuskog prevoza i stvaramo zdrave temelje za rast i dugoročni razvoj poslovanja na srpskom tržištu - navodi Dejan Bogunović, generalni direktor kompanije Arriva u Srbiji, i zaključuje:

- Potencijalno rešenje leži u saradnji države, stručnih udruženja u ovoj oblasti, kao i privatnih operatora na tržištu. Zbog toga bi trebalo uzeti u obzir argumente svih zainteresovanih strana i procene stručnjaka kada se bude usvajao novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji je najavljen za ovu godinu.

Poslednji komentari

MMS Car
Petak , 02.03.2018. 10:22h
Preporuka:
0
+
0
-
Kad bude gotov Metro kvalitet prevoza putnika u Beogradu ce biti mnogo bolji.

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia obustavlja letove do Austrije do 31. jula
15. Jul 2020
Air Serbia je, zbog odluke austrijskih vazduhoplovnih vlasti da se privremeno suspenduju...
Turizam
Za novih 400.000 vaučera za odmor u Srbiji prijavljeno do sada 93.000 građana
15. Jul 2020
Za novi kontingent od 400.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, do sada se prijavilo...
Turizam
Kako pripremiti domaćinstvo za seoski turizam?
15. Jul 2020
Ako se neko dvoumi ili je nekad planirao da ulaže u ovu seoski turizam, sadа bez dvoumljenja...
Turizam
UNESCO: Đerdap upisan na svetsku listu geoparkova
14. Jul 2020
Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je područje Đerdapa,...