Kako do kvalitetnijeg prevoza putnika u Srbiji?

02. March 2018
Kako do kvalitetnijeg prevoza putnika u Srbiji?

U Srbiji nikada nije sprovedeno sveobuhvatno istraživanje o zadovoljstvu kvalitetom prevoza putnika kakva se redovno sprovode u razvijenim zemljama. Ukoliko bi do toga došlo, otkrio bi se veliki broj problema sa kojima se suočavaju pre svega one kategorije stanovništva koje zbog studiranja ili posla prelaze i više od stotinu kilometara na dnevnom nivou.

- Nova ulaganja u unapređenje kvaliteta usluga po modelu razvijenih evropskih zemalja su neophodna, ali i nova regulativa kako bi na održiv način bio rešen problem odliva profesionalnih vozača koji u perspektivi može da postane i bezbednosni rizik - smatraju u kompaniji Arriva Litas koja posluje u okviru kompanije Arriva, koja obezbeđuje transportne usluge u 14 evropskih zemalja i ostvaruje godišnji promet od oko 2,2 milijаrde putnikа.

Kompanija Arriva deo je Deutsche Bahn grupe, a u Srbiji je prisutna od maja 2013. godine kada je preuzela vlasništvo nad  kompanijom „Veolia Transport Litas“. U Srbiji ima 880 zaposlenih  i 320 autobusa, a godišnje beleži 19,3 miliona pređenih kilometara. Pruža usluge javnog prevoza u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Braničevskom regionu, uz obavljanje međunarodnog, međumesnog, prigradskog, gradskog i vanlinijskog prevoza. U okviru kompanije posluje i istoimena turistička agencija i to sa predstavništvima u Beogradu i Požarevcu.

Iz ove kompanije ističu da je jedan od ključnih problema sa kojim se suočavaju svi prevoznici u Srbiji - odliv profesionalnih vozača koji u budućnosti može da postane i bezbednosni problem. Naime, više od pet hiljada profesionalnih vozača napustilo je Srbiju u proteklih nekoliko godina zbog boljih uslova za rad u Hrvatskoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Sloveniji i Holandiji. Očekuje se da će taj trend nastaviti da raste i ove godine, a jedno od mogućih rešenja ovog problema je efikasniji sistem školovanja i obuke novih vozača, ali i prilagođavanje zakonske regulative na način na koji su to učinile druge zemlje regiona koje su takođe pogođene ovim problemom. 

Prema nekim procenama, u Srbiji je godišnje potrebno školovati i obučiti oko 2.000 profesionalnih vozača, kako bi se odgovorilo na potrebe domaćih i međunarodnih prevoznika. Ukoliko se ova norma ne ispuni, a nastavi sa masovnim odlivom vozača u inostranstvo, u Srbiji će dugoročno biti ugrožen redovan prevoz putnika u gradskom i prigradskom, ali i u regionalnom i međunarodnom saobraćaju.

Trenutno važeći Zakon o bezbednosti saobraćaja koji je usaglašen sa evropskom regulativom predviđa da svi koji završe školovanje za profesionalnog vozača mogu da voze kamion kad napune 21. godinu, dok vozači autobusa mogu da postanu tek sa navršene 24 godine. Zemlje regiona iskoristile su mogućnost koju im pruža evropsko zakonodavstvo da spuste ovu starosnu granicu, čime su delimično rešili ovaj gorući problem, ali i problem zapošljavanja mladih kao posebno ugrožene kategorije stanovništva.

- Školovanje novih kadrova, ali i kontinuirano ulaganje poslodavaca u zaposlene od suštinske je važnosti za unapređenje stanja u oblasti transporta i logistike u zemlji. Arriva u Srbiji zapošljava 880 radnika, pružajući im potrebne obuke, sigurno i podsticajno radno okruženje, kao i priliku da se usavršavaju i napreduju. Time  ujedno doprinosimo poboljšanju usluga autobuskog prevoza i stvaramo zdrave temelje za rast i dugoročni razvoj poslovanja na srpskom tržištu - navodi Dejan Bogunović, generalni direktor kompanije Arriva u Srbiji, i zaključuje:

- Potencijalno rešenje leži u saradnji države, stručnih udruženja u ovoj oblasti, kao i privatnih operatora na tržištu. Zbog toga bi trebalo uzeti u obzir argumente svih zainteresovanih strana i procene stručnjaka kada se bude usvajao novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji je najavljen za ovu godinu.

Last comment

MMS Car
Friday , 02.03.2018. 10:22h
Recommendation:
0
+
0
-
Kad bude gotov Metro kvalitet prevoza putnika u Beogradu ce biti mnogo bolji.

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...