Javni prevoz Beograda dostupan na Google mapi

16. Januar 2020
Javni prevoz Beograda dostupan na Google mapi

Građanima Srbije i svim korisnicima javnog prevoza grada Beograda dostupni su na Google mapi podaci o svim gradskim linijama, redu vožnje, lokacijama stajališta, trasama i cenama karata u javnom saobraćaju. 

Kroz projekat „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“ kojim rukovodi Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Svetske banke, postignuti su značajni rezultati u otvaranju podataka u prethodne dve i po godine. 

Jedan od  rezultata ovog projekta je i otvaranje podataka o javnom prevozu u Nišu, Kragujevcu, Užicu i Subotici u formatu koji je standard za ovu vrstu podataka i njihova upotreba na Google mapama. Od juče je i javni prevoz grada Beograda dostupan u ovom formatu.

- Otvaranje podataka javnog prevoza grada Beograda na Google mapi omogućava jednostavnije snalaženje i planiranje putovanja potencijalnim putnicima, korisnicima javnog gradskog prevoza, a pre svega Beograđanima. U ovom trenutku otvoreni su statički podaci iz rasporeda vožnje. Zajedno sa Sekretarijatom za saobraćaj grada Beograda planiramo i otvaranje dinamičkih podataka i tada će se na Google mapama pokazivati polasci u realnom vremenu ukoliko zbog npr. saobraćajnih gužvi dođe po pomeranja reda vožnje - istakao je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu. 

Uključivanje gradova Srbije u „Google Transit“ program sprovedeno je u saradnji sa inicijativom „Digitalna Srbija“, koja je kroz kampanju „Budimo pametni“ prikupila predloge građana za korisna digitalna rešenja koja bi trebalo uvesti u našu zemlju. Jedno od izabranih rešenja za realizaciju je upravo uključivanje sistema javnog prevoza u najpopularniji internet servis za navigaciju – Google mape. U narednom periodu plan je da se na mapama nađe i Beovoz, kao i noćne linije.

- Kancelarija nastavlja svoje aktivnosti u oblasti otvaranja podataka kroz saradnju sa organima na državnom i lokalnom nivou i smatramo da će nastavak projekta obezbediti bolju održivost postignutih rezultata i još veće koristi za građane Srbije - dodao je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu doc. dr Mihailo Jovanović.

GTFS (eng. The General Transit Feed Specification) format je otvoreni standard za razmenu podataka linija javnog prevoza, geografskih kao i tarifnih informacija koji omogućava jednostavnije snalaženje i planiranje putovanja potencijalnim putnicima, korisnicima javnog gradskog prevoza.

Funkcioniše tako što je potrebno da korisnik unese početno i krajnje odredište, koja ne moraju da budu na trasi linija javnog prevoza, a Google Maps aplikacija će predložiti optimalnu trasu sa detaljnim uputstvima kako realizovati putovanje javnim prevozom : kako stići do stajališta, za koliko stiže vozilo javnog prevoza, koliko stajališta putnik treba da se vozi, na kom stajalištu da siđe i kako da dođe do odredišta, kao i koliko je planirano vreme putovanja.

Izvor: Danas

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...