Izgradnja gondole šteti razvoju turizma?

05. April 2019
Izgradnja gondole šteti razvoju turizma?

Predstavnici turizmološke struke i Udruženja receptivnih agencija uputili su danas otvoreno pismo Ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću u kojem iznose razloge zašto je izgradnja gondole iz ugla održivog razvoja turizma u Beogradu i Srbiji.

U pismu se navodi da projekat izgradnje gondole, koji se sa preko 10 miliona evra većinski finansira iz budžeta ovog ministarstva, nije u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja turizma u Republici Srbiji koja podrazumeva “efikasniju i sveobuhvatniju zaštitu zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara”.

Takođe, potpisnici pisma navode i da ovako velika investicija „u samom centru Beograda koji je u pogledu turističke infrastrukture već najrazvijenija i najposećenija destinacija u zemlji, dodatno stavlja u senku sve druge destinacije za koje su kapitalne investicije od presudnog značaja“ i ukazuju da se time dodatno narušava ravnomeran ekonomski razvoj u našoj zemlji.

Osim toga, zameraju Ministarstvu što prilikom odlučivanja o ovom projektu nije sprovedena i objavljena temeljna i opsežna studija opravdanosti, niti je u proces odlučivanja uključena turizmološka struka i predstavnici turističkog sektora.

Kao posledica toga, iz ugla organizacije turističkih kretanja i poseta, potpisnici tvrde da bi eventualna izgradnja gondole onemogućila da turističke grupe uživaju u pogledu kako sa Kalemegdana i na Kalemegdan. Kao što navode, „taj pogled čini suštinski deo doživljaja posetilaca našeg glavnog grada jer se na tom mestu najbolje vidi geografski položaj i duh mesta. Radovima, a kasnije i samim postojanjem stanice gondole, ukupni doživljaj posetilaca našeg glavnog grada će biti znatno umanjen.“

U pismu upozoravaju da bi projekat gondole zapravo mogao da smanji prihode od turizma. Dolazak turista do Ušća i njihov brz prevoz do Beogradske tvrđave i nazad do autobusa ne bi trebalo da bude cilj bilo koje dobro planirane politike turističkog razvoja. To potencijalno može značiti da će turisti zapravo skratiti boravak u Beogradu, zaobići čitav niz ulica, predela i ponuda i samim tim smanjiti i potrošnju u gradu. Dok se gradovi širom sveta trude da zadrže turiste što duže, čelnici grada i Ministarstva im pomažu da što pre odu na neku narednu destinaciju u regionu.“

Potpisnici pisma nadležnom ministru zaključuju da „ulaganje u izgradnju gondole ne samo da ima upitan značaj za održivi razvoj turizma, već ga može u značajnoj meri i sputati“. Zbog toga, oni traže od Ministra da preispita odluku o finansiranju projekta gondole; da upozna javnost sa argumentima za i protiv ovog projekta i uključi struku u donošenje odluka o izgradnji turističke infrastrukture.

Ovo pismo, jedno je u nizu pisama nadležnim organima koje su stručnjaci iz oblasti kulturnog nasleđa, arhitekture, arheologije, turizma, urbanizma i zaštite životne sredina u poslednjih nekoliko nedelja uputili nadležnim ministarstvima, zavodima za zaštitu i lokalnim vlastima u kojima se protive izgradnji gondole.

Poslednji komentari

Danijela Džigurski
Ponedeljak , 08.04.2019. 11:51h
Preporuka:
0
+
11
-
Pitajte druge gradove u Evropi i Svetu koji imaju gondole istog ili sličnog tipa da li im se smanjio prihod od turizma. Svako ulaganje u grad i destinaciju se uvek desetostruko vraća u pogledu uvećanja prihoda i vrednosti destinacije.
Optimista
Petak , 05.04.2019. 19:50h
Preporuka:
5
+
1
-
Ma ko vas pita! Imamo mi našeg predsednika koji sprovodi decentralizaciju, pa tako i u turizmu, zna šta radi :( !!!!

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...