Izgradnja gondole šteti razvoju turizma?

05. April 2019
Izgradnja gondole šteti razvoju turizma?

Predstavnici turizmološke struke i Udruženja receptivnih agencija uputili su danas otvoreno pismo Ministru trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimu Ljajiću u kojem iznose razloge zašto je izgradnja gondole iz ugla održivog razvoja turizma u Beogradu i Srbiji.

U pismu se navodi da projekat izgradnje gondole, koji se sa preko 10 miliona evra većinski finansira iz budžeta ovog ministarstva, nije u skladu sa usvojenom Strategijom razvoja turizma u Republici Srbiji koja podrazumeva “efikasniju i sveobuhvatniju zaštitu zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara”.

Takođe, potpisnici pisma navode i da ovako velika investicija „u samom centru Beograda koji je u pogledu turističke infrastrukture već najrazvijenija i najposećenija destinacija u zemlji, dodatno stavlja u senku sve druge destinacije za koje su kapitalne investicije od presudnog značaja“ i ukazuju da se time dodatno narušava ravnomeran ekonomski razvoj u našoj zemlji.

Osim toga, zameraju Ministarstvu što prilikom odlučivanja o ovom projektu nije sprovedena i objavljena temeljna i opsežna studija opravdanosti, niti je u proces odlučivanja uključena turizmološka struka i predstavnici turističkog sektora.

Kao posledica toga, iz ugla organizacije turističkih kretanja i poseta, potpisnici tvrde da bi eventualna izgradnja gondole onemogućila da turističke grupe uživaju u pogledu kako sa Kalemegdana i na Kalemegdan. Kao što navode, „taj pogled čini suštinski deo doživljaja posetilaca našeg glavnog grada jer se na tom mestu najbolje vidi geografski položaj i duh mesta. Radovima, a kasnije i samim postojanjem stanice gondole, ukupni doživljaj posetilaca našeg glavnog grada će biti znatno umanjen.“

U pismu upozoravaju da bi projekat gondole zapravo mogao da smanji prihode od turizma. Dolazak turista do Ušća i njihov brz prevoz do Beogradske tvrđave i nazad do autobusa ne bi trebalo da bude cilj bilo koje dobro planirane politike turističkog razvoja. To potencijalno može značiti da će turisti zapravo skratiti boravak u Beogradu, zaobići čitav niz ulica, predela i ponuda i samim tim smanjiti i potrošnju u gradu. Dok se gradovi širom sveta trude da zadrže turiste što duže, čelnici grada i Ministarstva im pomažu da što pre odu na neku narednu destinaciju u regionu.“

Potpisnici pisma nadležnom ministru zaključuju da „ulaganje u izgradnju gondole ne samo da ima upitan značaj za održivi razvoj turizma, već ga može u značajnoj meri i sputati“. Zbog toga, oni traže od Ministra da preispita odluku o finansiranju projekta gondole; da upozna javnost sa argumentima za i protiv ovog projekta i uključi struku u donošenje odluka o izgradnji turističke infrastrukture.

Ovo pismo, jedno je u nizu pisama nadležnim organima koje su stručnjaci iz oblasti kulturnog nasleđa, arhitekture, arheologije, turizma, urbanizma i zaštite životne sredina u poslednjih nekoliko nedelja uputili nadležnim ministarstvima, zavodima za zaštitu i lokalnim vlastima u kojima se protive izgradnji gondole.

Last comment

Danijela Džigurski
Monday , 08.04.2019. 11:51h
Recommendation:
0
+
11
-
Pitajte druge gradove u Evropi i Svetu koji imaju gondole istog ili sličnog tipa da li im se smanjio prihod od turizma. Svako ulaganje u grad i destinaciju se uvek desetostruko vraća u pogledu uvećanja prihoda i vrednosti destinacije.
Optimista
Friday , 05.04.2019. 19:50h
Recommendation:
5
+
1
-
Ma ko vas pita! Imamo mi našeg predsednika koji sprovodi decentralizaciju, pa tako i u turizmu, zna šta radi :( !!!!

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...