Istanbul dobio novu atrakciju – Otvorena biblioteka u bivšoj kasarni iz 18. veka

23. Januar 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Ministarstvo kulture i turizma dočekuje posetioce biblioteke Rami, smeštene u Ejupsultanu u Istanbulu, u bivšoj kasarni Rami iz 18. veka. Nakon restauracije, renoviranja i izgradnje koje su sprovedene u skladu sa originalnom strukturom i materijalima, biblioteka Rami je postala najveća biblioteka u Istanbulu i među nekoliko vodećih biblioteka u Evropi koja poseduje svoje prepoznatljive karakteristike.

Kampus Rami-kasarna ima kapacitet od 4.200 sedišta i brojne segmente, uključujući biblioteku za bebe i decu, digitalnu biblioteku, biblioteku za mlade, biblioteku za odrasle i razne specijalizovane biblioteke. U cilju pružanja savremenih bibliotekarskih usluga, kompleks uključuje i 24-časovne učionice i čitaonice, odeljenje za bebe i decu, pristupno odeljenje i grupne i individualne učionice. Sa zatvorenom površinom od 36.000 m² i kapacitetom od 2,5 miliona tomova na 220 dekara, uređena površina biblioteke od 51.000 m² čini je „bibliotekom sa najvećim zatvorenim pejzažom” u Evropi. Pored ovog prostranog zelenog prostora, biblioteka Rami ima veštačko jezero od 1.000 m² okruženo drvećem.

Prvi kompleks u Turskoj koji je dobio sertifikat o održivom muzeju

Biblioteka Rami takođe poseduje prvi turski „Sertifikat održivog muzeja u biosferi“. Biblioteka je dobila sertifikat o održivom muzeju biosfere, sertifikat o održivosti turizma, kao priznanje za punu usklađenost sa principima održivosti u svakom aspektu, uključujući tehnike restauracije i infrastrukturne sisteme, strukturu koja podržava lokalni kulturni život i novi zeleni životni prostor za posetioce. Pored toga, biblioteka je platforma na kojoj se stari izvori i informacije prenose budućim generacijama.

„Živa biblioteka“ Istanbula

Biblioteka Rami je doneta u Istanbul na način koji je osmišljen da zadovolji kulturne, obrazovne i umetničke potrebe društva u okviru koncepta „žive biblioteke“ i u okviru savremenog koncepta bibliotekarstva. Biblioteka će pružiti "potpuno novo bibliotečko iskustvo" posetiocima svih uzrasta svojom raznolikošću. Specijalizovana biblioteka za Ataturkove studije, unutar Ramija, postaće najveća specijalizovana biblioteka Ataturka u Turskoj. Ovaj segment predstavlja bogatu kolekciju koja se sastoji od više od 20.000 knjiga koje mogu da posluže istraživačima i čitaocima koji rade posebno u oblastima društvenih i humanističkih nauka, zajedno sa radovima koji se odnose na istoriju Republike Turske, turski jezik i kulturu, posebno istoriju Ataturka.

Prošlost se prenosi u budućnost u „Šifahane“ – restauratorskoj jedinici

Rukopisi registrovani u bibliotečkom inventaru i retki štampani radovi čuvaju se u „Šifahane“ (restauratorskoj jedinici) smeštenoj u biblioteci rukopisa. Propadanje raznih tomova i knjiga procenjuje se kroz studije koje se rade u laboratoriji biblioteke, a restauratorske radove pedantno sprovode stručnjaci. Artefakti koji se čuvaju u “Šifahaneu” drže se u skladišnim prostorima pod odgovarajućim uslovima i redovno se održavaju. Rami nudi milione knjiga, neknjižnih materijala i digitalnih izvora čitaocima i istraživačima i za nju se očekuje da postane „glavna atrakcija“ u Istanbulu u oblasti kulture, istorije i umetnosti. Biblioteka će takođe biti domaćin predavanja, seminara, radionica i izložbi tokom cele godine.

Od istorijske kasarne do najveće biblioteke u Turskoj

Kasarnu na farmi Rami, kako je poznato u arhivskim spisima, podigao je veliki vezir Rami Mehmet-paša za vreme vladavine sultana Mustafe III (1757-1774) tokom Osmanskog carstva. Kasarne, koje su služile i vojsku u republikanskom periodu, aktivno su korišćene do 1960-ih godina. Kasarna je pretvorena u jednu od najvažnijih biblioteka u Turskoj, sa radovima na restauraciji koji su počeli 2014. i završeni 2023. godine.

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...