Istanbul dobio novu atrakciju – Otvorena biblioteka u bivšoj kasarni iz 18. veka

23. January 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Ministarstvo kulture i turizma dočekuje posetioce biblioteke Rami, smeštene u Ejupsultanu u Istanbulu, u bivšoj kasarni Rami iz 18. veka. Nakon restauracije, renoviranja i izgradnje koje su sprovedene u skladu sa originalnom strukturom i materijalima, biblioteka Rami je postala najveća biblioteka u Istanbulu i među nekoliko vodećih biblioteka u Evropi koja poseduje svoje prepoznatljive karakteristike.

Kampus Rami-kasarna ima kapacitet od 4.200 sedišta i brojne segmente, uključujući biblioteku za bebe i decu, digitalnu biblioteku, biblioteku za mlade, biblioteku za odrasle i razne specijalizovane biblioteke. U cilju pružanja savremenih bibliotekarskih usluga, kompleks uključuje i 24-časovne učionice i čitaonice, odeljenje za bebe i decu, pristupno odeljenje i grupne i individualne učionice. Sa zatvorenom površinom od 36.000 m² i kapacitetom od 2,5 miliona tomova na 220 dekara, uređena površina biblioteke od 51.000 m² čini je „bibliotekom sa najvećim zatvorenim pejzažom” u Evropi. Pored ovog prostranog zelenog prostora, biblioteka Rami ima veštačko jezero od 1.000 m² okruženo drvećem.

Prvi kompleks u Turskoj koji je dobio sertifikat o održivom muzeju

Biblioteka Rami takođe poseduje prvi turski „Sertifikat održivog muzeja u biosferi“. Biblioteka je dobila sertifikat o održivom muzeju biosfere, sertifikat o održivosti turizma, kao priznanje za punu usklađenost sa principima održivosti u svakom aspektu, uključujući tehnike restauracije i infrastrukturne sisteme, strukturu koja podržava lokalni kulturni život i novi zeleni životni prostor za posetioce. Pored toga, biblioteka je platforma na kojoj se stari izvori i informacije prenose budućim generacijama.

„Živa biblioteka“ Istanbula

Biblioteka Rami je doneta u Istanbul na način koji je osmišljen da zadovolji kulturne, obrazovne i umetničke potrebe društva u okviru koncepta „žive biblioteke“ i u okviru savremenog koncepta bibliotekarstva. Biblioteka će pružiti "potpuno novo bibliotečko iskustvo" posetiocima svih uzrasta svojom raznolikošću. Specijalizovana biblioteka za Ataturkove studije, unutar Ramija, postaće najveća specijalizovana biblioteka Ataturka u Turskoj. Ovaj segment predstavlja bogatu kolekciju koja se sastoji od više od 20.000 knjiga koje mogu da posluže istraživačima i čitaocima koji rade posebno u oblastima društvenih i humanističkih nauka, zajedno sa radovima koji se odnose na istoriju Republike Turske, turski jezik i kulturu, posebno istoriju Ataturka.

Prošlost se prenosi u budućnost u „Šifahane“ – restauratorskoj jedinici

Rukopisi registrovani u bibliotečkom inventaru i retki štampani radovi čuvaju se u „Šifahane“ (restauratorskoj jedinici) smeštenoj u biblioteci rukopisa. Propadanje raznih tomova i knjiga procenjuje se kroz studije koje se rade u laboratoriji biblioteke, a restauratorske radove pedantno sprovode stručnjaci. Artefakti koji se čuvaju u “Šifahaneu” drže se u skladišnim prostorima pod odgovarajućim uslovima i redovno se održavaju. Rami nudi milione knjiga, neknjižnih materijala i digitalnih izvora čitaocima i istraživačima i za nju se očekuje da postane „glavna atrakcija“ u Istanbulu u oblasti kulture, istorije i umetnosti. Biblioteka će takođe biti domaćin predavanja, seminara, radionica i izložbi tokom cele godine.

Od istorijske kasarne do najveće biblioteke u Turskoj

Kasarnu na farmi Rami, kako je poznato u arhivskim spisima, podigao je veliki vezir Rami Mehmet-paša za vreme vladavine sultana Mustafe III (1757-1774) tokom Osmanskog carstva. Kasarne, koje su služile i vojsku u republikanskom periodu, aktivno su korišćene do 1960-ih godina. Kasarna je pretvorena u jednu od najvažnijih biblioteka u Turskoj, sa radovima na restauraciji koji su počeli 2014. i završeni 2023. godine.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...