Informacioni sistem E-turista do kraja 2020. godine

15. Mart 2019
Informacioni sistem E-turista do kraja 2020. godine

Zakonom o ugostiteljstvu koji je danas donet predviđeno je formiranje centralnog informacionog sistema koji će sadržati podatke o onima koji pružaju usluge i objektima za smeštaj, a državani sekretar u Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma Miroslav Knežević za Tanjug kaže da bi ovaj sistem trebalo da proradi do kraja 2020. godine.

Predviđeno je da se putem sajta „Eturista“ videntiraju pružaoci usluga, smeštaja i objekata za smeštaj i da se unose drugi podaci iz ugostiteljske, nautičke i turističke oblasti, a Knežević kaze da će pored ministarstva, lokalnih samouprava i drugih institucija kroz ovaj sistem i sami pružaoci usluge smeštaja prijavljivati i evidentirati svoje goste.

- Sistem će sadržati sve potrebne podatke o pružaocima usluga smeštaja, o broju kategorisanih smeštajnih jedinica, broju ležaja koji se izdaju - kaže on i dodaje da će tako postojati tačni podaci za dobru analitiku kako bi mogle da se planiraju aktivnosti u ugostiteljstvu i turizmu.

Knežević kaže da će radna grupa predložiti projektni zadatak za izradu ovakvog sistema kancelariji za informacione tehnologije i eupravu pri kabinetu premijerke.

Zakonom o ugostiteljstvu biće omogućeno da vlasnici objekata koji nude smeštaj turistima u domaćoj radinosti sami prijavljuju goste, a ne kao do sada preko posrednika, te tako više neće plaćati proviziju, a Knežević kaže da je dodatna povoljnost za njih što će od prvog jula porez moći da plaćaju paušalno.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...