Informacioni sistem E-turista do kraja 2020. godine

15. March 2019
Informacioni sistem E-turista do kraja 2020. godine

Zakonom o ugostiteljstvu koji je danas donet predviđeno je formiranje centralnog informacionog sistema koji će sadržati podatke o onima koji pružaju usluge i objektima za smeštaj, a državani sekretar u Ministarstvu trgovine, telekomunikacija i turizma Miroslav Knežević za Tanjug kaže da bi ovaj sistem trebalo da proradi do kraja 2020. godine.

Predviđeno je da se putem sajta „Eturista“ videntiraju pružaoci usluga, smeštaja i objekata za smeštaj i da se unose drugi podaci iz ugostiteljske, nautičke i turističke oblasti, a Knežević kaze da će pored ministarstva, lokalnih samouprava i drugih institucija kroz ovaj sistem i sami pružaoci usluge smeštaja prijavljivati i evidentirati svoje goste.

- Sistem će sadržati sve potrebne podatke o pružaocima usluga smeštaja, o broju kategorisanih smeštajnih jedinica, broju ležaja koji se izdaju - kaže on i dodaje da će tako postojati tačni podaci za dobru analitiku kako bi mogle da se planiraju aktivnosti u ugostiteljstvu i turizmu.

Knežević kaže da će radna grupa predložiti projektni zadatak za izradu ovakvog sistema kancelariji za informacione tehnologije i eupravu pri kabinetu premijerke.

Zakonom o ugostiteljstvu biće omogućeno da vlasnici objekata koji nude smeštaj turistima u domaćoj radinosti sami prijavljuju goste, a ne kao do sada preko posrednika, oa tako vise neće plaćati proviziju, a Knežević kaže da je dodatna povoljnost za njih što će od prvog jula moći porez da plaćaju paušalno.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...