HORES uputio inicijativu za dodelu još 100.000 turističkih vaučera

19. Maj 2021
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Poslovno udruženje HORES juče je uputilo kabinetu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija inicijativu za dodelu dodatnih 100.000 turističkih vaučera za korišćenje subvencionisanog smeštaja u Srbiji.

" Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u našoj zemlji popravlja i da, zbog organizovane imunizacije, broj obolelih i preminulih sve manji, normalizacija života i početak oporavka turizma i hotelijerstva je na vidiku, te smo slobodni da Vam uputimo inicijativu za još jednu podršku hotelsko-ugostiteljskoj privredi – dodelom dodatnih 100.000 turističkih vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji.

Od pre nekoliko godina, kada je Vlada Republike Srbije donela odluku o uvođenju  turističkog vaučera, što je imalo pozitivan ekonomski efekat na razvoj hotelijerstva i turizma. Turistički vaučeri su umnogome značili i pružaocima turističkih usluga, koji su, i na taj način, dolazili do sigurnih prihoda, ali i svih drugih pružaoca turističkih usluga, s obzirom na to da su pružali svoje usluge velikom broju domaćih turista, samim tim je i produžena letnja turistička sezona.

S obzirom na to da će ove godine naši građani moći da godišnje odmore provode i u Grčkoj, Egiptu, Turskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, možemo očekivati pad broja noćenja u našim hotelima – u banjskim i planinskim turističkim destinacijama – te predlažemo da se limit sa sadašnjih 70.000 poveća na 90.000 dinara, što bi obezbedilo veću popunjenost, odnosno zainteresovanost građana, sa većom platežnom mogućnošću, da godišnje odmore provede i u hotelima Srbije. Takođe, povećanjem limita na pravo korišćenja turističkog vaučera za subvencionisani smeštaj, povećala bi se zainteresovanost i za hotelski smeštaj, budući da su do sada najviše koristi imali pružaoci usluga u privatnom smeštaju.

Ove godine, Vlada je dodelila prvo 100.000 vaučera, pa dodatnih 20.000 vaučera, što je, 10. maja, podeljeno za manje od 3 sata. To je još jedan dokaz o velikom interesovanju, ali i velikoj potrebi dodele još mnogo turističkih vaučera, kako bi što više naših građana imalo mogućnost da ostvari pravo na subvencionisani smeštaj, i kako bi, tokom leta, kada se očekuje da će biti povoljni uslovi za normalizaciju putovanja, provodili svoje godišnje odmore u Srbiji.

U tom smislu, na osnovu iskustva i realnih potreba hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije, pozivamo nadležno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije da podrži našu inicijativu, i da predloži Vladi Republike Srbije da donese odluku o dodeli još 100.000 turističkih vaučera za subvencionisani smeštaj u Srbiji." - navodi se u pismu upućenom nadležnoj ministarki Tatjani Matić.  

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...