HORES uputio inicijativu za dodelu još 100.000 turističkih vaučera

19. May 2021
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Poslovno udruženje HORES juče je uputilo kabinetu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija inicijativu za dodelu dodatnih 100.000 turističkih vaučera za korišćenje subvencionisanog smeštaja u Srbiji.

" Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u našoj zemlji popravlja i da, zbog organizovane imunizacije, broj obolelih i preminulih sve manji, normalizacija života i početak oporavka turizma i hotelijerstva je na vidiku, te smo slobodni da Vam uputimo inicijativu za još jednu podršku hotelsko-ugostiteljskoj privredi – dodelom dodatnih 100.000 turističkih vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji.

Od pre nekoliko godina, kada je Vlada Republike Srbije donela odluku o uvođenju  turističkog vaučera, što je imalo pozitivan ekonomski efekat na razvoj hotelijerstva i turizma. Turistički vaučeri su umnogome značili i pružaocima turističkih usluga, koji su, i na taj način, dolazili do sigurnih prihoda, ali i svih drugih pružaoca turističkih usluga, s obzirom na to da su pružali svoje usluge velikom broju domaćih turista, samim tim je i produžena letnja turistička sezona.

S obzirom na to da će ove godine naši građani moći da godišnje odmore provode i u Grčkoj, Egiptu, Turskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, možemo očekivati pad broja noćenja u našim hotelima – u banjskim i planinskim turističkim destinacijama – te predlažemo da se limit sa sadašnjih 70.000 poveća na 90.000 dinara, što bi obezbedilo veću popunjenost, odnosno zainteresovanost građana, sa većom platežnom mogućnošću, da godišnje odmore provede i u hotelima Srbije. Takođe, povećanjem limita na pravo korišćenja turističkog vaučera za subvencionisani smeštaj, povećala bi se zainteresovanost i za hotelski smeštaj, budući da su do sada najviše koristi imali pružaoci usluga u privatnom smeštaju.

Ove godine, Vlada je dodelila prvo 100.000 vaučera, pa dodatnih 20.000 vaučera, što je, 10. maja, podeljeno za manje od 3 sata. To je još jedan dokaz o velikom interesovanju, ali i velikoj potrebi dodele još mnogo turističkih vaučera, kako bi što više naših građana imalo mogućnost da ostvari pravo na subvencionisani smeštaj, i kako bi, tokom leta, kada se očekuje da će biti povoljni uslovi za normalizaciju putovanja, provodili svoje godišnje odmore u Srbiji.

U tom smislu, na osnovu iskustva i realnih potreba hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije, pozivamo nadležno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije da podrži našu inicijativu, i da predloži Vladi Republike Srbije da donese odluku o dodeli još 100.000 turističkih vaučera za subvencionisani smeštaj u Srbiji." - navodi se u pismu upućenom nadležnoj ministarki Tatjani Matić.  

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...