Građani počeli da otkazuju već uplaćena letovanja

16. Mart 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Turističke agencije su ove nedelje zabeležile veći broj otkazivanja aranžmana za letovanje. Osim prolećnih putovanja, koja su propala zbog krize izazvane virusom korona, ali i panike da će zbog epidemije isto biti i s letnjim aranžmanima, mnogi su pokušali da vrate uplaćeni novac i otkažu rezervacije.

Domaći turizam već sada beleži velike gubitke, ne samo agencije nego i hoteli i restorani, zbog otkazivanja putovanja stranih gostiju. A ono sa čime se trenutno suočavaju, kako tvrde, dovodi u pitanje opstanak manjih turističkih agencija.

– Mnoge agencije koje organizuju prolećna putovanja imaju problem, kao i one koje su prodale većinu aranžmana za leto, koje građani počinju da otkazuju. Kada posmatramo propise, to bi bilo u redu, da nismo u ovakvim okolnostima, kada je problem globalan. Svi strani partneri sa kojima su organizovana ova putovanja takođe imaju dnevne likvidnosti ili su novac koji im je uplaćen uložili u planirane investicije – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija „Juta”. 

On napominje da se i u svetu dešava da niskotarifne kompanije koje su same otkazale letove ka nekim destinacijama putnicima u ovom trenutku ne vraćaju novac, niti im nude zamenu za neki drugi datum. Turistički sektor je, dodaje naš sagovornik, u ovom trenutku u velikom problemu. To je razlog što ovih dana pokušavaju da od nadležnih dobiju pomoć i predlože rešenja kako da prevaziđu nastalu situaciju.

– Najvažnije da izbegnemo paniku. Agencije trenutno nemaju prihode ni posla, jer je sve stalo. Ne postoji mogućnost da se u ovom trenutku vraća novac od aranžmana, posebno zbog toga što je on uglavnom prosleđen partnerima u inostranstvu. Ogroman broj aranžmana za leto je prodat, mnogo je i ranih ponuda koje su bile jeftinije zbog posebnih uslova ugovaranja. Apelujemo na putnike da razumeju situaciju i da imaju u vidu da ćemo naći rešenje – kaže Seničić.

Osim problema s putnicima koji traže novac i otkazuju putovanja, agencije brine i to kako će u narednom periodu da izmiruju svoje obaveze. Već su razgovarali s nadležnim ministarstvom i turističkom inspekcijom.

– Tražimo model i zajedničko rešenje, što je posebno važno ako krene još masovnije otkazivanje putovanja. U ovom trenutku u organizatorima putovanja u Srbiji je zaposleno oko 5.000 radnika. Zato smo poslali dopis nadležnom ministarstvu zamolili ih za pomoć kako bi se predupredile katastrofalne posledice u poslovanju turističkih agencija. Predložili smo privremeno ukidanje plaćanja poreza i doprinosa na primanja zaposlenih, grejs period za obaveze prema platnim institucijama i dobavljačima, kao i ukidanje obaveznog depozita za obavljanje delatnosti. I što je najvažnije za putnike, da se odobri izdavanje „vrednosnih vaučera” na iznos uplaćenih aranžmana klijenata koji zahtevaju povraćaj novca – objašnjava Seničić.

U agencijama tvrde da bi izdavanje ove vrste vrednosnih vaučera relaksiralo turističke agencije povraćaja novca u situacijama kada to nije moguće (jer ni njihovi partneri u inostranstvu nemaju likvidnost da izvrše povraćaje uplaćenih sredstava. Kako objašnjavaju, putnicima bi agencija na ovaj način obezbedila sigurnost njihovog novca uz mogućnost korišćenja tih vrednosnih vaučera u periodu leta i jeseni ove godine. Oni se pozivaju na neke evropske zemlje koje su već sada ugroženom turističkom sektoru omogućili i podizanje beskamatnih kredita za tekuću likvidnost.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...