Građani počeli da otkazuju već uplaćena letovanja

16. March 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Turističke agencije su ove nedelje zabeležile veći broj otkazivanja aranžmana za letovanje. Osim prolećnih putovanja, koja su propala zbog krize izazvane virusom korona, ali i panike da će zbog epidemije isto biti i s letnjim aranžmanima, mnogi su pokušali da vrate uplaćeni novac i otkažu rezervacije.

Domaći turizam već sada beleži velike gubitke, ne samo agencije nego i hoteli i restorani, zbog otkazivanja putovanja stranih gostiju. A ono sa čime se trenutno suočavaju, kako tvrde, dovodi u pitanje opstanak manjih turističkih agencija.

– Mnoge agencije koje organizuju prolećna putovanja imaju problem, kao i one koje su prodale većinu aranžmana za leto, koje građani počinju da otkazuju. Kada posmatramo propise, to bi bilo u redu, da nismo u ovakvim okolnostima, kada je problem globalan. Svi strani partneri sa kojima su organizovana ova putovanja takođe imaju dnevne likvidnosti ili su novac koji im je uplaćen uložili u planirane investicije – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija „Juta”. 

On napominje da se i u svetu dešava da niskotarifne kompanije koje su same otkazale letove ka nekim destinacijama putnicima u ovom trenutku ne vraćaju novac, niti im nude zamenu za neki drugi datum. Turistički sektor je, dodaje naš sagovornik, u ovom trenutku u velikom problemu. To je razlog što ovih dana pokušavaju da od nadležnih dobiju pomoć i predlože rešenja kako da prevaziđu nastalu situaciju.

– Najvažnije da izbegnemo paniku. Agencije trenutno nemaju prihode ni posla, jer je sve stalo. Ne postoji mogućnost da se u ovom trenutku vraća novac od aranžmana, posebno zbog toga što je on uglavnom prosleđen partnerima u inostranstvu. Ogroman broj aranžmana za leto je prodat, mnogo je i ranih ponuda koje su bile jeftinije zbog posebnih uslova ugovaranja. Apelujemo na putnike da razumeju situaciju i da imaju u vidu da ćemo naći rešenje – kaže Seničić.

Osim problema s putnicima koji traže novac i otkazuju putovanja, agencije brine i to kako će u narednom periodu da izmiruju svoje obaveze. Već su razgovarali s nadležnim ministarstvom i turističkom inspekcijom.

– Tražimo model i zajedničko rešenje, što je posebno važno ako krene još masovnije otkazivanje putovanja. U ovom trenutku u organizatorima putovanja u Srbiji je zaposleno oko 5.000 radnika. Zato smo poslali dopis nadležnom ministarstvu zamolili ih za pomoć kako bi se predupredile katastrofalne posledice u poslovanju turističkih agencija. Predložili smo privremeno ukidanje plaćanja poreza i doprinosa na primanja zaposlenih, grejs period za obaveze prema platnim institucijama i dobavljačima, kao i ukidanje obaveznog depozita za obavljanje delatnosti. I što je najvažnije za putnike, da se odobri izdavanje „vrednosnih vaučera” na iznos uplaćenih aranžmana klijenata koji zahtevaju povraćaj novca – objašnjava Seničić.

U agencijama tvrde da bi izdavanje ove vrste vrednosnih vaučera relaksiralo turističke agencije povraćaja novca u situacijama kada to nije moguće (jer ni njihovi partneri u inostranstvu nemaju likvidnost da izvrše povraćaje uplaćenih sredstava. Kako objašnjavaju, putnicima bi agencija na ovaj način obezbedila sigurnost njihovog novca uz mogućnost korišćenja tih vrednosnih vaučera u periodu leta i jeseni ove godine. Oni se pozivaju na neke evropske zemlje koje su već sada ugroženom turističkom sektoru omogućili i podizanje beskamatnih kredita za tekuću likvidnost.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....