Glavne atrakcije kulturnog turizma Nemačke u 2020.

25. Februar 2020
U bašti Betovenove kuće u Bonu; Copyright: Sonja Werner
U bašti Betovenove kuće u Bonu; Copyright: Sonja Werner

Tokom cele godine širom Nemačke obeležavaće se 250. godišnjica Betovenovog rođenja. Mnogobrojni živopisni događaji i programi u čast njegovog života, dela i umetničkog stvaralaštva, predstaviće Betovena kao humanistu, vizionara, zaljubljenika u prirodu i građanina sveta.

U nastavku sledi lista kulturnih događaja koje Turistička organizacija Nemačke promoviše kao deo Discover Beethoven kampanje. Ostali važni datumi su pobrojani na listi događaja na www.germany.travel, na mikrosajtu kao i na zvaničnom sajtu koji je posvećen godišnjici Betovenovog rođenja.

Od 12. oktobra 2019: Betovenova priča – vođena tura po Bonu i okolini. Ova multimedijalna šetačka tura, tokom koje turisti imaju priliku da obiđu 22 autentične i javno dostupne lokacije, usmerena na period koji je poznati kompozitor proveo u svom rodnom gradu Bonu kao i u regiji oko Rajne i Ziga.

21. novembar 2019. – 13. septembar 2020: Muzika! Slušanje – kreiranje – osećanje: ova inkluzivna, interaktivna izložba u LVR-LandesMuseum-u u Bonu ispituje antropološko poreklo muzike i istražuje njenu univerzalnu funkciju.

16. decembar 2019: ponovno otvaranje Betovenove kuće u Bonu: jedan od najpopularnijih muzeja koji je posvećen kompozitoru ponovo otvara svoja vrata za posetioce i to gala koncertom. Betovenova kuća obogaćena je sa dodatnih 340 kvadratnih metara prostora, i redizajniranom stalnom postavkom koja posetiocima nudi savremen i interaktivan pogled na Betovena.

1. januar – 17. decembar 2020: Frajburg: Grad Frajburg je dom izvanrednog broja studenstskih orkestara. Osam najboljih studentskih simfonijskih orkestara izvešće seriju koncerata koji obuhvataju svih devet Betovenovih simfonija.

14. mart – 3. maj 2020: Kuća Betovenove majke u Koblencu: Moj sin Ludvig: ova evokativna predstava, izvođena u kući u kojoj se Betovenova majka Marija Magdalena rodila i u kojoj je preminula, sadrži muziku pijanista i kompozitora.

Tokom 2020, Državni orkestar grada Drezdena pokrenuće Betovenov ciklus koji obuhvata od Prve do Pete simfonije. Interpretacije Betovenovih simfonija ovog orkestra prvi put su došle do izražaja pod dirigentskom palicom Ričarda Vagnera, čije su izvedbe Devete simfonije na koncertima Palm Sunday od 1846. do danas ušle u istoriju klasične muzike.

14. april 2020, Osnabrückhalle (dvorana u Osnabriku): Nacionalni nemački omladinski orkestar počinje svoje uskršnje nastupe Betovenovom Trećom simfonijom – Eroicom zajedno sa novim delima Marka Bardena koje je specijalno za BTHVN 2020 naručio Nemački savet za muziku.

Od 12. juna 2020. – Opera na otvorenom u zamku Šverin – Fidelio: kulise za jedinu Betovenovu operu će za Schlossfestspiele festival biti veličanstvena istorijska rezidencija smeštena u centar jezera.

20. jun 2020: Slavlje u čast Betovenu u vrtovima palate Rajnzberg: Ugledni ansambli i mlade solističke nade Rajnzberške kamerne opere nastupaju na izvrsnom događaju povodom godišnjice Betovenovog rođenja koji povezuje muziku i prirodu i u kojem će publika imati priliku da čuje i proslavnjene ali i manje poznate radove.

5. jul 2020: MDR Summer of Music, Zamak Valdenburg, Young Talent 3: Pobednici muzičkog takmičenja EnviaM izvode dela Betovena i Dvoraka sa dva MDR muzičara Verom i Norbertom Hilgerom u zamku Valdeburg.

14. avgust Kurhaus Vizbaden / 15. avgust Filharmonija Tauber, Vejkershajm / 16. avgust Kongres Palas, Kasel: Nemački nacionalni omladinski orkestar i Svetski omladinski hor započinju svoju letnju turneju u Bonu kombinujući Betovenova remek dela sa premijernim radovima Tan Dana.

30. avgust 2020: Deveta simfonija na Festivalu pozorišta u Bajrojtu: Ričard Vagner je 1872. godine izveo Devetu simfoniju u Operi Margravial kako bi proslavio polaganje kamena temeljca za Festival Pozorišta. Nadalje su sledile druge izvedbe kojima je obeleženo obnavljanje festivala 1951. godine, zatim stopedeseta godišnjica Vagnerovog rođenja 1963. godine i pedeseta godišnjica Novog Bajrojta 2001. godine.

6. septembar 2020: Elbphilharmonie, Hamburg: Hajner Gebels: Novi radovi. Ciklus za Ansambl savremenog orkestra.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
40 godina modernog turizma na Kopaoniku
30. Jul 2021
Ove godine, neodvojivi jedan od drugog, hotel Grand i Nacionalni park Kopaonik, slave 40 godina...
Turizam
Spoj muzike i luksuza u hotelu Viceroy Kopaonik Srbija
26. Jul 2021
V - Fest By Viceroy debituje ovog leta sa poznatim muzičkim zvezdama i najboljim provodom na...
Turizam
Rezervat prirode JANKOVE BARE na Kopaoniku uređen za posetioce
22. Jul 2021
JP Nacionalni Park Kopaonik i MK Resort uredili za posetioce prirodnu atrakciju Jankove bare...
Turizam
Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore: U odnosu na 2019. broj turista porastao 9 puta
20. Jul 2021
Prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije, na dan 16. jul 2021. u Crnoj...