Glavne atrakcije kulturnog turizma Nemačke u 2020.

25. February 2020
U bašti Betovenove kuće u Bonu; Copyright: Sonja Werner
U bašti Betovenove kuće u Bonu; Copyright: Sonja Werner

Tokom cele godine širom Nemačke obeležavaće se 250. godišnjica Betovenovog rođenja. Mnogobrojni živopisni događaji i programi u čast njegovog života, dela i umetničkog stvaralaštva, predstaviće Betovena kao humanistu, vizionara, zaljubljenika u prirodu i građanina sveta.

U nastavku sledi lista kulturnih događaja koje Turistička organizacija Nemačke promoviše kao deo Discover Beethoven kampanje. Ostali važni datumi su pobrojani na listi događaja na www.germany.travel, na mikrosajtu kao i na zvaničnom sajtu koji je posvećen godišnjici Betovenovog rođenja.

Od 12. oktobra 2019: Betovenova priča – vođena tura po Bonu i okolini. Ova multimedijalna šetačka tura, tokom koje turisti imaju priliku da obiđu 22 autentične i javno dostupne lokacije, usmerena na period koji je poznati kompozitor proveo u svom rodnom gradu Bonu kao i u regiji oko Rajne i Ziga.

21. novembar 2019. – 13. septembar 2020: Muzika! Slušanje – kreiranje – osećanje: ova inkluzivna, interaktivna izložba u LVR-LandesMuseum-u u Bonu ispituje antropološko poreklo muzike i istražuje njenu univerzalnu funkciju.

16. decembar 2019: ponovno otvaranje Betovenove kuće u Bonu: jedan od najpopularnijih muzeja koji je posvećen kompozitoru ponovo otvara svoja vrata za posetioce i to gala koncertom. Betovenova kuća obogaćena je sa dodatnih 340 kvadratnih metara prostora, i redizajniranom stalnom postavkom koja posetiocima nudi savremen i interaktivan pogled na Betovena.

1. januar – 17. decembar 2020: Frajburg: Grad Frajburg je dom izvanrednog broja studenstskih orkestara. Osam najboljih studentskih simfonijskih orkestara izvešće seriju koncerata koji obuhvataju svih devet Betovenovih simfonija.

14. mart – 3. maj 2020: Kuća Betovenove majke u Koblencu: Moj sin Ludvig: ova evokativna predstava, izvođena u kući u kojoj se Betovenova majka Marija Magdalena rodila i u kojoj je preminula, sadrži muziku pijanista i kompozitora.

Tokom 2020, Državni orkestar grada Drezdena pokrenuće Betovenov ciklus koji obuhvata od Prve do Pete simfonije. Interpretacije Betovenovih simfonija ovog orkestra prvi put su došle do izražaja pod dirigentskom palicom Ričarda Vagnera, čije su izvedbe Devete simfonije na koncertima Palm Sunday od 1846. do danas ušle u istoriju klasične muzike.

14. april 2020, Osnabrückhalle (dvorana u Osnabriku): Nacionalni nemački omladinski orkestar počinje svoje uskršnje nastupe Betovenovom Trećom simfonijom – Eroicom zajedno sa novim delima Marka Bardena koje je specijalno za BTHVN 2020 naručio Nemački savet za muziku.

Od 12. juna 2020. – Opera na otvorenom u zamku Šverin – Fidelio: kulise za jedinu Betovenovu operu će za Schlossfestspiele festival biti veličanstvena istorijska rezidencija smeštena u centar jezera.

20. jun 2020: Slavlje u čast Betovenu u vrtovima palate Rajnzberg: Ugledni ansambli i mlade solističke nade Rajnzberške kamerne opere nastupaju na izvrsnom događaju povodom godišnjice Betovenovog rođenja koji povezuje muziku i prirodu i u kojem će publika imati priliku da čuje i proslavnjene ali i manje poznate radove.

5. jul 2020: MDR Summer of Music, Zamak Valdenburg, Young Talent 3: Pobednici muzičkog takmičenja EnviaM izvode dela Betovena i Dvoraka sa dva MDR muzičara Verom i Norbertom Hilgerom u zamku Valdeburg.

14. avgust Kurhaus Vizbaden / 15. avgust Filharmonija Tauber, Vejkershajm / 16. avgust Kongres Palas, Kasel: Nemački nacionalni omladinski orkestar i Svetski omladinski hor započinju svoju letnju turneju u Bonu kombinujući Betovenova remek dela sa premijernim radovima Tan Dana.

30. avgust 2020: Deveta simfonija na Festivalu pozorišta u Bajrojtu: Ričard Vagner je 1872. godine izveo Devetu simfoniju u Operi Margravial kako bi proslavio polaganje kamena temeljca za Festival Pozorišta. Nadalje su sledile druge izvedbe kojima je obeleženo obnavljanje festivala 1951. godine, zatim stopedeseta godišnjica Vagnerovog rođenja 1963. godine i pedeseta godišnjica Novog Bajrojta 2001. godine.

6. septembar 2020: Elbphilharmonie, Hamburg: Hajner Gebels: Novi radovi. Ciklus za Ansambl savremenog orkestra.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Na Jahorini uređena pešačka staza duga 16km
02. October 2023
 Povodom Svetskog dana turizma u sredu je na Jahorini otvorena pešačka staza...
Tourism
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. September 2023
Er Srbija će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Tourism
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. September 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Tourism
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. September 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...