Evropski parlament poziva da se turizam uključi u nacionalne programe oporavka

15. Mart 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta (TRAN) usvojio je nacrt rezolucije o uspostavljanju strategije Evropske unije o održivom turizmu koji podstiče države članice EU da sektore turizma i putovanja uključe u svoje planove oporavka i da razmotre mogućnost smanjenja PDV-a na turizam.
 
Kriterijumi EU za siguran i čist turizam, uključujući zajedničku potvrdu o vakcinaciji, trebalo bi da budu deo nove strategije EU o održivom turizmu, rekli su evrozastupnici. Rezolucija ističe kako je pandemija promenila prioritete putnika. Oni traže ‘sigurniji i čistiji’, te održiviji turizam. Pozivaju se države članice da uvedu zajedničke kriterijume za sigurno putovanje, između ostalih i jedinstven sertifikat o vakcinaciji koji bi mogao da postane alternativa PCR testovima i karantinu. Isto tako, pozivaju i na osnivanje Evropske agencije za turizam.
 
- Leto je pred vratima i želimo da izbegnemo greške i uspostavimo jedinstvene mere za putovanje, kao što je EU protokol testiranja pre odlaska, sertifikat o vakcinaciji i evropski sanitarni pečat. Turizam je jedan od sektora koji je pandemija najžešće pogodila i trebalo bi da bude na odgovarajući način uključen u planove obnove država članica -  istaka je izvestiteljka Evropskog parlamenta Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, PT).
 
Novo: ‘Tamnocrvene’ zone na karti Covid-19 
 
Na nivou EU postignut je dogovor za dodavanjem “tamnocrvene” oznake na Covid-19 semafor, koji pokazuje nivo rizika Covid-19 u evropskim regijama, s ciljem da se zaustave sva putovanja koja nisu nužna.
 
Prema preporuci Komisije, “tamnocrveno” je dodato postojećim kategorijama zelene, narandžaste, crvene i sive u nedeljnoj karti koju objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), kako bi se izbegla sva putovanja koja nisu neophodna i time sprečilo širenje bolesti.
 
Boja će se primeniti na područja u kojima virus cirkuliše na vrlo visokim nivoima, uključujući i ona gde se pojavljuju nove verzije virusa. „Tamnocrvena“ područja definisana su kao područja u kojima je 14-dnevna kumulativna stopa Covid-19 slučajeva 500 na 100.000 ljudi ili više.
 
- Države članice trebalo bi da obeshrabre namere za sva putovanja u crvena i tamnocrvena područja, istovremeno nastojeći da izbegnu ometanje osnovnih putovanja - navodi se u izveštaju Veća EU.
 
Izvor: HrTurizam
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...