Evropski parlament poziva da se turizam uključi u nacionalne programe oporavka

15. March 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Odbor za saobraćaj i turizam Evropskog parlamenta (TRAN) usvojio je nacrt rezolucije o uspostavljanju strategije Evropske unije o održivom turizmu koji podstiče države članice EU da sektore turizma i putovanja uključe u svoje planove oporavka i da razmotre mogućnost smanjenja PDV-a na turizam.
 
Kriterijumi EU za siguran i čist turizam, uključujući zajedničku potvrdu o vakcinaciji, trebalo bi da budu deo nove strategije EU o održivom turizmu, rekli su evrozastupnici. Rezolucija ističe kako je pandemija promenila prioritete putnika. Oni traže ‘sigurniji i čistiji’, te održiviji turizam. Pozivaju se države članice da uvedu zajedničke kriterijume za sigurno putovanje, između ostalih i jedinstven sertifikat o vakcinaciji koji bi mogao da postane alternativa PCR testovima i karantinu. Isto tako, pozivaju i na osnivanje Evropske agencije za turizam.
 
- Leto je pred vratima i želimo da izbegnemo greške i uspostavimo jedinstvene mere za putovanje, kao što je EU protokol testiranja pre odlaska, sertifikat o vakcinaciji i evropski sanitarni pečat. Turizam je jedan od sektora koji je pandemija najžešće pogodila i trebalo bi da bude na odgovarajući način uključen u planove obnove država članica -  istaka je izvestiteljka Evropskog parlamenta Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, PT).
 
Novo: ‘Tamnocrvene’ zone na karti Covid-19 
 
Na nivou EU postignut je dogovor za dodavanjem “tamnocrvene” oznake na Covid-19 semafor, koji pokazuje nivo rizika Covid-19 u evropskim regijama, s ciljem da se zaustave sva putovanja koja nisu nužna.
 
Prema preporuci Komisije, “tamnocrveno” je dodato postojećim kategorijama zelene, narandžaste, crvene i sive u nedeljnoj karti koju objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), kako bi se izbegla sva putovanja koja nisu neophodna i time sprečilo širenje bolesti.
 
Boja će se primeniti na područja u kojima virus cirkuliše na vrlo visokim nivoima, uključujući i ona gde se pojavljuju nove verzije virusa. „Tamnocrvena“ područja definisana su kao područja u kojima je 14-dnevna kumulativna stopa Covid-19 slučajeva 500 na 100.000 ljudi ili više.
 
- Države članice trebalo bi da obeshrabre namere za sva putovanja u crvena i tamnocrvena područja, istovremeno nastojeći da izbegnu ometanje osnovnih putovanja - navodi se u izveštaju Veća EU.
 

Izvor: HrTurizam 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...